Translate

joi, 25 martie 2010

Una pe zi (IV)


Buna Vestire, o mare sarbatoare pentru crestinii ortodoxi , probabil si pentru cei care au aflat viata Maicii Domnului.

O sarbatoare fara de care n-am avea nici Craciunul-Nasterea Domnului, nici Sfintele Pasti-Invierea Domnului, n-am avea nimic.


Cu aceasta Buna Vestire incepe mantuirea neamului omenesc.


Ce fericire simte o femeie in trupul si sufletul ei cand ramane insarcinata!Oare cine ii vesteste aceasta bucurie?Sa nu aud iarasi raspunsul acela ,,intelectual``: chimia fara Dumnezeu,ca nu voi ca sa rad azi ori in alta zi in hohote.

Fecioarei Maria i-a vestit Arhanghelul Gavriil(arhanghel = inger inaintestatator), ca-L va naste pe Fiul Lui Dumnezeu.Ziua de Buna Vestire este ziua zamislirii in pantecele curat al Sfintei si Pururea Fecioarei Maria.

Domnul nostru Iisus Hristos nascut fara pacat , prin zamislire de la Duhul Sfant si nu prin pacat trupesc, pamantesc.

Cu ce fericire smerita in Duh Sfant a primit Maria Fecioara aceasta veste!

Fecioara Maria, cea aleasa ca sa-L nasca pe Mantuitorul sufletelor noastre,curatita in trup si suflet de Duhul Sfant, se roaga neincetat pentru noi, pentru iertarea noastra.


Sa incercam doar un sfert de ora sa stam in genunchi , nu o zi , nu toate zilele la rand, sa stam macar un sfert de ora cu gandul doar la Dumnezeu...sa vedem, putea-vom oare, nu vom obosi, nu ne vor durea genunchii?

Si cand noi nu putem , din cauza pacatelor noastre si a celor stramosesti, cine poate numaidecat Maica Domnului, care este si Maica noastra a tuturor.

http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/03/bucura-te-ceea-ce-esti-plina-de-dar.html

Tot Duhul Sfant ne curateste si pe noi , cand marturisim preotului cele ce ne apasa pe constiinta, la Sfanta Spovedanie.Daca nu am stiut si daca am uitat si daca vrem sa fim crestini ortodoxi si nu pagani, urmam Poruncile Lui Dumnezeu.Porunca nu e sfat, e porunca!Porunca data din dragoste parinteasca , asa cum tatal sau mama ne indruma cresterea,porunca pe care de-o primim cu dragoste atunci iubim pe Dumnezeu, nu ne temem de El si daca ne temem ca nu-L alegem pe El, ca niste copii cautam bratele Lui parintesti.Din mandrie s-ar putea sa ne suparam cand auzim ca cineva ne porunceste, e valabil cand ne porunceste un om, dara cand Dumnezeu ne porunceste , nu mai e loc de mandrie, caci daca e , sa ni-l amintim pe cel cu coarne , aflat in aceeiasi situatie de mandrie.Pentru neascultare Adam si Eva , protoparintii nostrii, cazura din Rai.



Duminica e ziua in care Dumnezeu munceste pentru noi, se cuvine sa incetam lucrul nostru si sa-i multumim.La Sfanta Liturghie, cand Duhul Sfant coboara pe pamant.



Porunca a IV-a

„Şase zile lucrează şi-ţi fă toate treburile tale;

ziua a saptea este ziua de odihnă a Domnului Dumnezeului tău… ”

  • Nu cumva duminicile şi sărbătorile mari lipseşti de la Biserică?
  • Nu cumva atunci când mergi la Biserică nu urmăreşti de la început până la sfârşit Sfânta Liturghie, adică nu cumva mergi târziu sau pleci înainte de a se termina?
  • Nu cumva atunci când mergi la Biserică nu participi cu atenţie şi evlavie la Sfânta Litur-ghie, ci uneori vorbeşti şi-i deranjezi pe ceilalţi, mai ales în timpul vreunei taine sau slujbe (la Botez sau la Cununie, la parastas)?
  • Nu cumva munceşti duminica sau în sărbătorile mari, sau îi obligi pe lucrătorii tăi să muncească atunci?

Să ştii că, precum spune Sfântul Cosma Etolianul: „ CâŞtigul care se face duminica este afurisit Şi blestemat şi [cu el] băgaţi foc Şi blestem în casa voastră, şi nu binecuvântare”.

  • Nu cumva nu te pregăteşti în aceste zile, duminici şi sărbători mari, cu înfrânare, ca să mergi la Biserică?
  • Nu cumva zilele de odihnă din sărbători nu le închini lui Dumnezeu sau nu te odihneşti, ci iroseşti timpul în beţii, joc de cărţi, în locuri de distracţii păcătoase ş.a.?
  • Nu cumva nu posteşti miercurea şi vinerea, în lipsa vreunui motiv serios de sănătate?

Să ştii că miercuri este ziua în care l-au legat evreii pe Hristos, iar vineri este ziua răstignirii Sale.

  • Nu cumva nu te împărtăşeşti regulat, ci doar de 2-3 ori pe an, şi atunci fără pregătirea sufletească necesară?

Să Ştii că evitând Sfânta ÎmpărtăŞanie îţi lipseşti sufletul de hrana cea cerească, de Trupul şi Sângele lui Hristos, care mântuieşte, salvează, iartă păcatele şi tămăduieşte sufletul şi trupul. Nu ignora faptul că depărtarea de dumnezeiasca Împărtăşanie şi de Taina cea miluitoare a Spovedaniei te aşază încet sub lucrarea şi înrâurirea satanei şi a oamenilor stricaţi şi răufăcători (descântători, vindecători, vrăjitori).

  • Nu cumva nu te spovedeşti, spunând, din neştiinţă: „n-am facut nimic rău”, sau din gând rătăcit: „e acelaşi lucru să le zic înaintea icoanei”, sau din obrăznicie: ,astea-s poveştile popilor, vezi să nu fie!”?
  • Nu cumva din plictiseală nu te împotriveşti şi nu te lupţi cu gândurile rele şi păcătoase, pe care ţi le dă diavolul, ci te dedai lor şi te îndulceşti de cugetarea lor şi faci înţelegere cu ele în inima ta, spre a le împlini în faptă la momentul potrivit?

2 comentarii:

Catalin spunea...

Atunci..e bine că o avem...

Danca Danela spunea...

Da, e bine ca avem Biserica si macar vedem drumul , chiar daca impotmoliti in incapatanarea noastra mergem mai mult pe langa drum decat pe Drum.Cand vede Dumnezeu atata indaratnicie, cand sinele nostru crede ca poate el fara Dumnezeu sa faca toate, ingaduie Dumnezeu o boala, o pierdere sufleteasca, materiala, fiecaruia dupa fire.Si-atunci ca niste copii ne intoarcem si strigam in gura mare ca Ionel de exemplu, ne-a suparat: Mamaaaaaaaaaa, Tataaaaaaaaa!
In care Mama = Maica Domnului, Tata=Dumnezeu Cel in Treime Laudat (Sfanta Treime= fiinta de viata facatoare si nedespartita)

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare

Arhivă blog