Translate

luni, 29 martie 2010

Una pe zi (VIII)


Ce peste bun am mancat ieri!
http://cuvioasacasiana.wordpress.com/2010/03/28/duminica-floriilor-intrarea-domnului-in-ierusalim-2/
Suntem dintre noi care nu postim , fie ca nu putem (orice neputinta a noastra , odata spovedita la preot se poate indeparta) fie ca nu vrem, care ne-am indepartat de credinta cea dreapta si consideram desueta randuiala Bisericii.
Am auzit pe cineva judecadu-i pe cei care n-au postit si nu tin randuiala duhovniceasca in Postul Mare ca s-au inghesuit sa manance peste in zilele de Buna Vestire si in cea de ieri a Floriilor -Ziua intrarii Domnului Iisus Hristos in Ierusalimul pamantesc, cand este dezlegare la peste.
Pai e grozav!Macar au facut doua zile ascultare, de randuielile Lui Dumnezeu.
Asa ne tine Dumnezeu in spate cand noi nu -L vedem ca merge pe langa noi, cu noi, in noi.

De azi incep Sfintele Patimi ale Domnului.
Denie-de la slavonescul vdenie- inseamna priveghere sau slujba nocturna.
Denia ca slujba de dimineata savarsita seara, are ca scop transformarea intunericului in lumina.


(mai jos , am extras din crestinortodox.ro )

Deniile se savarsesc numai in doua saptamani din timpul unui an bisericesc si anume: in saptamana a cincea si a saptea din Postul Pastelui.(saptamana a saptea este Saptamana Patimilor)

Luni, in Saptamana Sfintelor Patimiri, Biserica ne aduce aminte de Patriarhul Iosif care a fost vandut de fratii sai in Egipt. El este o preinchipuire a lui Hristos, vandut de Iuda.

Tot in timpul deniei de luni, se face pomenirea smochinului neroditor, care s-a uscat blestemat fiind de Domnul. Smochinul inchipuie pomul pacatului si secatuirea Legii celei vechi. Dumnezeu cere de aici inainte roada Legii celei noi, a harului venit prin Iisus Hristos.

Marti se face pomenire de pilda celor zece fecioare. Aceasta pilda este un indemn la priveghere si la trezvie.

Miercuri este ziua in care se face pomenirea femeii pacatoase, care la cina din casa lui Simon Leprosul, a turnat mir de mare pret pe capul lui Hristos pe cand era la masa. Acum este si momentul cand Iuda merge sa-L vanda pe Hristos, pe treizeci de arginti.

In Sfanta si Marea Joi, praznuim patru lucruri: Spalarea picioarelor ucenicilor de catre Mantuitorul, Cina cea de taina - in care Hristos a prefigurat jertfa Sa prin frangerea painii, rugaciunea cea mai presus de fire din Ghetsimani si tradarea Domnului de catre Iuda.

Specific deniei de joi seara este citirea celor 12 Evanghelii, in care sunt relatate patimile lui Hristos si scoaterea solemna a Sfintei Cruci in mijlocul bisericii.

In Sfanta si Marea Vineri se praznuiesc sfintele si mantuitoarele Patimi ale lui Hristos. Se face pomenire si de marturisirea facuta pe cruce de talharul recunoscator, care a fost rastingnit impreuna cu El.

In aceasta zi, nu se oficiaza slujba Liturghiei si este recomandata zi de post negru. Denia Prohodului, adica slujba inmormantarii lui Hristos, se deosebeste de celelalte prin cantarea Prohodului Domnului si prin ritualul inconjurarii bisericii cu Sfantul Epitaf.


Sa ne straduim sa mergem la Spovedanie, sa ne usuram sufletul de cele ce ne intuneca privirea sufletului, sunt multe motive pentru care nu vrem sa mergem , niciunul nu e de la Dumnezeu, cel cu coarne mereu ne trage inapoi, ba ca una , ba ca alta.Eu ma duc in fata Lui Dumnezeu (caci Domnul nostru Iisus Hristos , sade in scaunul Spovedaniei)cu pacatele mele, nu in fata preotului(preotul este doar instrumentul Domnului) ale carui pacate nu le pot judeca eu , caci asa cum eu nu ascult poruncile Lui Dumnezeu, asa poate si el , preotul sa cada din har si sa le calce.
Doar ca la preoti sunt unele calcari nepermise , in urma carora li se poate ridica Darul Preotiei.
In zilele noastre, ca sa ne sminteasca si sa ne departeze de Biserica, sunt tot felul de cazuri de preoti ale caror purtari ne aduc in pacatul sa-i judecam si sa ne razvratim de nedreptate.Exemplul cel mai concludent al acelui preot cu rang inalt care s-a impartasit la catolici.Unora dintre noi acesta nu le apare ca un pacat mare, alte pacate ale preotilor, betia sau curvia sau iubirea de arginti ne par mult mai mari, dar impartasirea din alte potire nu e Sfanta Impartasanie cu Trupul si Sangele Domnului.
Dupa ascultare, el trebuia caterisit.
Nu s-a intamplat, nu e pacatul meu ...eu ma duc la Spovedanie cu pacatele mele, pentru ele, si nu pentru ale preotului cutare sau ale vecinului cutare, ma judeca Dumnezeu.
Eu, sa-mi tin dreapta credinta si Dumnezeu sa ne judece pe toti, caci numai el o poate face cu dragoste, fara partinire si cu dreptate...,,Eu sunt Calea, Adevarul si Viata``

Porunca a VIII-a

„Să nu furi!”

  • Nu cumva ai furat sau furi lucruri străine?
  • Nu cumva ai cumpărat lucruri furate?
  • Nu cumva ai luat din lucrurile fratelui tău sau ale altei rude, nedreptăţindu-1?
  • Nu cumva eşti hoţ în meseria ta (furi la cântar, înşeli la cantitate, prezinţi supraevaluat, în mod mincinos, produsele tale, îţi însuşeşti bani sau bunuri ale altora sau ale firmei unde lucrezi)?
  • Nu cumva ai mutat hotarul pământului tău, furând de la vecini?
  • Nu cumva ai falsificat acte, sau ai ascuns acte de proprietate, sau ai intervenit în mod vicios în aplicarea vreunui testament?
  • Nu cumva ai falsificat vreodată semnătura cuiva (rudă, cunoştinţă) pentru a-ţi însuşi bunuri sau bani ce nu-ţi aparţineau?
  • Nu cumva deschizi scrisori străine?
  • Nu cumva ai furat animale sau ai tăiat copaci ai altora sau ai cules roadele altora?
  • Nu cumva ai găsit vreun lucru care nu-ţi aparţine şi nu 1-ai înapoiat proprietarului (portofel, bani ş.a.)?
  • Nu cumva ai împrumutat bani, unelte, alte bunuri şi nu le-ai înapoiat proprietarului?
  • Nu cumva tragi cu urechea, ca să foloseşti cele auzite în scopuri rele (calomniere, înşelăciune, autojustificare ş.a.)?
  • Nu cumva joci cărţi sau iei parte la jocuri de noroc (furt „legal” al celor mulţi) şi îţi nedreptăţeşti astfel familia, furând-o şi furând apoi şi pe aproapele tău?

2 comentarii:

Catalin spunea...

Mai aveţi peşte?
La Sulina era 8 lei...
Dvs îmidaţicu reducere?

Danca Danela spunea...

Si n-ati adus nicio moaca?Pe degeaba pot sa spun ca era la Sulina...dar nu ma mira, stiu cum traiesc pescarii...
Dupa Saptamana Patimilor in care nu se manaca si nici nu se imparte mancare de ,,dulce`` va astept impreuna cu KaKariki (sa-l luati de cate- aripa)...Ca Kakariki Ca

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare

Arhivă blog