,,Rugaciunea pentru cei morti este expresia fundamentala a Bisericii ca iubire. Ne rugam lui Dumnezeu sa-i pomeneasca pe cei pe care noi ii pomenim si facem aceasta tocmai pentru ca ii iubim. Rugandu-ne pentru ei, ne intalnim cu ei in Hristos, Care este dragoste, infrange moartea, care este ultima biruinta asupra instrainarii si lipsei de dragoste. In Hristos nu este diferenta intre cei vii si cei morti. El este Viata si aceasta Viata este lumina omului.``
http://www.razbointrucuvant.ro/2010/02/05/mosii-de-iarna-de-ce-ii-pomenim-pe-cei-adormiti/
In anii copilariei , in casa bunicilor in dimineata acestei zile , in care bunica si strabunica se trezeau in zori ca sa pregateasca , sa randuiasca si sa se premeneasca in hainele ale bune, simteam cum coboara ingerii.
Cum se lumina de ziua lumea curgea catre biserica , purtand cu evlavie cosurile cu coliva .Nu prea intelegeam de ce ziceau ca-s mosii de iarna, cand eu vedeam numai babe.
Impodobita coliva bunicii, cu crucea din zahar pudra si boabe de visine din dulceata, ascundea bucati de miez de nuca rupte intre degete, ca sa intelegi ceva din ele.
Tava cu coliva sedea intotdeauna pe acelasi servet , unul cusut de bunica pe indelete , cu ata de borangic si tesut de strabunica din ata de borangic in razboi , chiar si in timpul razboiului. Ce minunatie!
O paine in forma de cruce si o pita cu un desen mare, imprimat cu o chestie din lemn, am aflat ca-i spune Pristolnic, cu care nu aveam voie sa ma joc , strabunica imi spunea ca e ca o icoana, si-o ascultam ca stiam ca daca ascult imi da suc de la sifonarie, de la Ion Sifonarul.
O pita mare si rotunda, pe care femeile o numeau Dumnezeu.
Din ea se scot in altar bucati si bucatele, de catre preot, fiecare firimitura din trupul Domnului avand rostul ei( lasa ca postez in viitor)
Sticla de vin era in sarcina strabunicului, el trebuia sa o fi pregatit de cu seara, sa fie vinul cel mai bun, sticla cea mai frumoasa si neaparat foarte bine astupata. (strabunicii avusesera pravalie, aveau niste sticle frumos formate, de la tot felul de marfuri din vremea lor...da, pravalia s-a inchis, doar nu era pe placul comunistilor, de curand am gasit in podul casei lor testele de nasturi mici, alb-sidefii , nasturi de sidef...)
Bunicul nu facea nimic, el doar se ruga, citea si glumea, avea alte pregatiri de facut , doar urma sa plece la Biserica sa savarseasca Sfanta Liturghie.
Lumea din sat ii spunea ,,Popa Nicu, popa-l nostru al bun si al frumos``.Abea de-i ajungeam la servieta, se oprea sa vorbeasca cu oamenii si nu stiu de ce se uitau cand la mine , cand la el si ziceau: ,, Popa Nicu , goala!``( accentuand pe ,,oa`` si ultimul,,a``)
Ma uit uneori la tabloul de absolvire al bunicului si nu-mi vine sa cred ca profesorul Gala Galaction priveste de-o viata in casa noastra dintr-o fotografie , de parca ne-ar binecuvanta .
Cand l-am studiat la scoala stiam ca ma asteapta si in casa bunicilor, cred ca m-a ajutat la lucrarea de control o data.
http://www.crestinortodox.ro/parastas/pomenirea-mortilor-mosii-iarna-99077.html
,,Cine poate fi pomenit?
Se pot pomeni toti cei care au murit nedespartiti de Biserica. Nu pot fi pomeniti cei care au murit in dispret cunoscut fata de Dumnezeu. Precizam ca orice slujba a Bisericii se savarseste numai pentru cei care sunt membri ai ei, adica au devenit prin Sfintele Taine, madulare ale Trupului tainic al lui Hristos. De aceea nu pot fi pomeniti nici copiii morti nebotezati, pentru ca ei nu sunt membri ai Bisericii.``
http://ro.orthodoxwiki.org/Biseric%C4%83
Biserica – Trupul lui Hristos
Ce înseamnă să fii mădular al Bisericii
"Dacă vrei să vezi Biserica, priveşte Tainele" spune Sf. Nicolae Cabasila (sec. XIV). Când spune "Tainele" nu se referă la "cele 7 Taine ale Bisericii", concepţie străină Tradiţiei vechi, autentice, a Bisericii Ortodoxe şi care s-a impus încet-încet, pe filieră apuseană, din secolul al XII-lea. Există o singură Taină – Taina lui Iisus Hristos, care a venit în lume să restaureze şi să îndumnezeiască firea umană şi întreaga creaţie. Deşi El este prezent în tot ceea ce ne înconjoară, noi facem experienţa întâlnirii şi unirii cu Hristos mai ales în Biserică. Recapitularea întregii Taine a mântuirii în Hristos are loc tocmai în dumnezeiasca Euharistie (etim.= mulţumire). Euharistia nu este "una din cele 7 Taine" ci este însăşi esenţa Bisericii. În Tradiţia vie a Bisericii Botezul, Mirungerea, Nunta, Hirotonie aveau loc înlăuntrul Sfintei Euharistii.
Este membru al Bisericii – mădular al Trupului lui Hristos – nu cel care este botezat, ci cel botezat care participă la Sfânta Liturghie. Tot ceea ce facem noi – în viaţa de zi cu zi, acasă, la serviciu, la spovedanie ş.a. – trebuie să se încununeze în Euharistie, în împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului.
Dumnezeiasca Euharistie ne face mădulare ale Trupul lui Hristos, iar Trupul lui Hristos este Biserica. ``
,,Sfânta Biserică ne
îndreaptă acum luarea-aminte dincolo de hotarele vieţii de acum, către
părinţii şi fraţii noştri ce s-au mutat de aici, voind ca, aducându-ne aminte
de starea în care se află ei şi care nici pe noi nu ne va ocoli, să ne dea
imbold a petrece după cuviinţă Săptămâna brânzei si întreg Postul Mare
care urmează după aceasta.
Să ascultăm de maica noastră Biserica şi,
pomenind pe părinţii şi fraţii noştri, să ne îngrijim a ne pregăti pentru
trecerea în cealaltă lume. Să ne aducem aminte de păcatele noastre şi să
plângem pentru ele, hotărând să ne păzim de acum înainte curaţi de toată
întinăciunea, căci în împărăţia lui Dumnezeu nu va intra nimic necurat, şi
nimeni din cei necuraţi nu se va putea îndreptăţi la judecată; iar după
moarte nu va mai aştepta curăţire. Cum vei trece dincolo, aşa vei şi
rămâne. Aici trebuie să ne pregătim curăţirea.
Să ne grăbim, dar, fiindcă
cine poate spune dacă va trăi timp îndelungat? Viaţa aceasta poate îndată
să se curme. Cum ne vom arăta pe cealaltă lume necuraţi? Cu ce ochi vom
privi la părinţii şi fraţii noştri, care ne vor întâmpina? Ce vom răspunde
când ne vor întreba: „Ce-i cu urâciunea asta la tine? Şi cu asta? Şi cu
asta?". Ce ruşine şi ocară ne va acoperi atunci?!
Să ne grăbim, dar, a
îndrepta tot ce este neîndreptat, ca atunci când ne vom arăta pe acea
lume, să ne poată cât de cât suferi si răbda.
Sf. Teofan Zavoratul-Talcuiri din. Sf. Scriptura``
sursa de la care am citit Sf. Teofan Zavoratul-Talcuiri din. Sf. Scriptura:
http://dulcecasa.blogspot.com/
Si mai e un omulet, care-a facut sa-mi sune inima a doina cand a vorbit de Mosii de Iarna, un om ca o bucata de prescure cu care-ti potolesti foamea duhovniceasca si trupeasca, o bucatica de paine de Fagaras ( un om ale carui virtuti le laud,pe care nu-l pot pomeni in Biserica-vezi mai sus, cine se poate pomeni-, dar il pomenesc in rugaciunile mele)... Radu Anton Roman.
Pe o fata de masa erau scrise mai multe nume de vedete, eram o petrecere mondena, un ,,accident`` prezenta mea acolo , caci nu e mediul meu.
Am lovit paharul de vin si cand m-am uitat pe masa , vinul ros , salbatic si sturlubatic imbibase numele domniei sale, caci si numele domniei sale era printre ale vedetelor.
L-am vazut pe Busu (cum ii zice lumea actorului Florin Busuioc) cum trecea pe langa , trist si afectat ca toata lumea de plecarea subita la Domnul a domnului Radu Anton Roman.
Intr-o zi am cunoscut-o pe fata dumnealui, o fata frumoasa, desteapta, stralucitoare.Este tanguera (traieste tangoul argentinian) si prietenii ii spun Anto.
http://inlauntru.blogspot.com
Antoaneta Roman At "Foco Latino" With Omar Alexis Ramos - Click here for more blooper videos |
4 comentarii:
Noroc cu tine, că altfel uitam de tradiţie...
:) mi-a zis un tovaras , un domn sau ce-o fi el ...un omulet: ,, fugiiiiiiiiti, iar vine doamna aia cu crucea!`` :)))))))))
:)))))
Frumoase amintiri ai Dăncuțo! Și adevărate tradiții ale noastre, ale romanilor!
multumesc de trecatoare , OgDoamna M, ti-a placut Anto?
Trimiteți un comentariu