LA MULTI ANI, parinte Iustin Parvu!
http://picasaweb.google.com/atitudini.PV/ParinteleIustinParvuManastireaPetruVoda#5381954287297186530
http://vlad-mihai.blogspot.com/
Părintele Iustin Pârvu şi-a început viaţa monahală la Mănăstirea Durău, la vârsta de 17 ani. La numai 2 ani, în anul 1939, după ce a intrat în rândul călugărilor s-a înscris la Seminarul Monahal de la Cernica, de lângă Bucureşti. În timpul războiului, între anii 1942-1944, a slujit ca preot militar pe frontul de Est, şi a ajuns până la Odessa. După ce la conducerea României au ajuns comuniştii, părintele a fost arestat pe motive politice şi condamnat la 12 ani închisoare, pedeapsa săvârşind-o în închisorile de la Suceava, Văcăreşti, Jilava şi Aiud. Înainte de a fi trimis la „reeducare” la Piteşti, a fost trimis să muncească, deţinut fiind, în mina de la Baia Sprie. Cea mai mare parte a pedepsei a executat-o în închisoarea din Aiud, perioadă care a fost şi cea mai grea din cei 17 ani de detenţie. După ce şi-a ispăşit pedeapsa, a mai primit, în 1960, încă patru ani de temniţă pentru că nu s-a lepădat de credinţa sa. În 1964, este eliberat şi devine muncitor forestier. După doi ani, în 1966, revine la viaţa monahală la Mănăstirea Secu. Din dorinţa de a-l controla, conducerea comunistă a ţării îl obligă pe părintele Iustin, în anul 1975, să slujească la Mănăstirea Bistriţa. După 1990, când s-a schimbat regimul politic, preotul Iustin se întoarce la Mănăstirea Secu şi, până în 1991, este preot şi duhovnic la acestă mănăstire. Doi ani mai târziu, se retrage în sihăstrie, cu gândul de a-şi petrece restul zilelor în post şi rugăciune. În 1991 a întemeiat Mănăstirea Petru Vodă.
......................................................................................................
http://video.google.com/videoplay?docid=4086382910346847831#docid=-547234823161548742
De la anul care a trecut si pana acum, Parintele Justin a parcurs o perioada nu tare usoara, in care s-a aratat ca sfintia sa ramane nu numai un luptator impotriva comunismului ateist, dar si impotriva capitalismului newage-ist, care printr-o aparenta libertate iluzorie, ne restrange de fapt si mai mult puterea libertatii cu care ne-a inzestrat Dumnezeu. Putini au avut insa curajul sa il urmeze in aceasta lupta impotriva unui sistem antihristic, ce ne aduce cipuri si peceti impotriva invataturii noastre ortodoxe si lepadari de tot felul, mai mult sau mai putin constientizate. Aceasta mahnire credem noi ca i-a ramas inca in suflet Parintelui Justin si de aceea am convingerea ca o atitudine mai curajoasa si mai solidara din partea noastra, si cu precadere a preotilor, de la care Parintele avea mai multe pretentii, cu siguranta i-ar reda intru totul sanatatea, inca subreda acum, si dorinta de a mai trai inca zece ani alaturi de noi.
Pentru ca, la urma urmei, pentru cine ar mai vorbi? Pentru un neam surd si mut, care isi astupa urechile la glasul duhovnicilor lui? Daca nici rugaciunile si mijlocirile catre Domnul ale unui mare duhovnic nu ne izbaveste de acest duh mut si surd, atunci cand ne vom slobozi?
De 10 februarie, Sfantul Haralambie a cerut poate de la Domnul pentru neamul romanesc doi mari duhovnici, aparatori ai Ortodoxiei, Parintele Justin Parvu si Parintele Ioanichie Balan, care sa ne fie sprijin si mijlocitori pentru nevrednicia noastra. Sa nu ni se para putin lucru aceasta. Sa urmam asadar vietuirii si credintei lor, ca sa nu ne osandim si mai mult inaintea Judecatii lui Hristos!
a consemnat Monahia Fotini
4 comentarii:
Trebuie sa mai mergeti in turla bisericii si sa rugati pe cineva sa agite clopotele. Eu asa am avut noroc la Caldarusani...era cineva care batea toaca...si care se uita multumita sa constate daca aud oamenii din curte
Nu oricum si nu oricine poate sa traga clopotul in Biserica. Orice lucrare savarsita in Biserica are un rost bine definit si se face numai cu binecuvantare. Rugaciunea nu se desparte de nici o lucrare a Bisericii. Exista o randuiala bine definita a tragerii clopotelor, dupa cum exista si una de batut toaca.
http://www.crestinortodox.ro/diverse/toaca-cantec-lemnului-96044.html
Întrebare: eu bătui toaca, aşa mai prin 2005 în seara de Paşte, ca să piară dracii, chipurile, că aşa e tradiţia prin Transilvania.
Aprobare nu avui de la nimeni.
Să înţeleg că am călcat pe bec?
daca vreti cu adevarat sa piara dracii , slujiti-L pe Dumnezeu...7 Sfinte Taine ...
Trimiteți un comentariu