Translate

vineri, 6 august 2010

Drum cu fata de pe caldaram
S-a ridicat de pe trotuar.
Inalta, slaba cu ochii adanci ,scrutatori in alta lume.
Pictorul o tinea de brat.
El s-a angajat sa o conduca la farmacie si apoi pe o banca in parc.
Fata purta un bandaj botit si murdar peste tubul de plastic montat in gatul ei.
In limbaj medical se numeste traheostoma si posesorul ei isi scoate zilnic din gat o bucata de plastic si o spala cu apa si sapun.De acum vorbirea nu se mai face cu ajutorul corzilor vocale.
Cand m-am apropiat de ea, era intinsa pe trotuar.
O doborase neputinta, singuratatea si boala.
Era si pictorul , ne-am inteles din priviri si din foarte putine cuvinte .
Un individ grizonat cu pantaloni bordeaux si incaltari bine ingrijite s-a apropiat si el.I-am vazut doar picioarele.Se agita si vorbea tare.Nu eram atenta nici eu nici pictorul la ce spunea, caci silabele fetei de pe caldaram erau slabe si cautam sa le prindem sensul cu toate simturile.
Din ce in ce mai multe picioare incaltate mai bine sau mai rau o incercuisera pe fata.
O mana hotarata m-a prins de tricou si nu mi s-a parut deloc prietenoasa.
Nici nu era.
Am ridicat capul si mi-am rotit privirea.Un cerc de guri ca niste hauri negre si un numar de degete bateau aerul de sus in jos si invers .
In discursul domnului grizonat cu camasa mov (da, avea si ghiul)si pantaloni bordeaux,discurs ascultat cu atentie de cei care se apropiasera, eu si pictorul ne foloseam de fata de pe caldaram ca sa facem bani.
L-am intalnit de multe ori pe Kafka dupa ce l-am cunoscut, dar ca in ziua asta nu l-am inteles niciodata asa de bine.
Ani la rand in aceeiasi zi s-au petrecut cu intensitati diferite acelasi tip de intamplari stupide.
Multa vreme am crezut ca m-am nascut intr-o lume buna si apoi alta vreme , multa si ea ,n-am stiut cum sa o aleg pe cea buna, ca de ce alegeam in asa fel sa nu supar pe nimeni, de aia ma suparam cel mai tare.
Nu cred ca fata de pe caldaram mai traieste pe pamant.
Era o umbra inca de pe atunci.
O umbra care zi si noapte traia sub cerul liber intr-un parc din Bucuresti.
Da, o umbra , un suflet ales, care se scuza in fata nedumeriri mele, ca gloata imi produsese neplaceri din cauza ca da ... i se facuse putin rau si se intinsese pe caldaram.
Ea zdrobita, haituita, bolnava si singura, ea se gandea la sufletul meu.
Sa nu se tulbure si nu-l cuprinda tristetea.
Fata sufletului meu s-a schimbat ...capatasem alti ochi la vederea fetei de pe caldaram.
6 august- Schimbarea la fata.

Stiam ca e o sarbatoare in calendar si gata.
Si pentru ca in fiecare an in ziua aceasta mi se intamplau tot felul de lucruri de-a dreptul stupide si neplacute...am mai ajuns putin la Biserica.
Putin cate putin, cu zidire cum numai Dumnezeu stie sa construiasca un drum.


http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/26schimbarealafata.htm

,,Tot omul este dator sa se schimbe la fata. Dar cum se poate schimba la fata ? Daca ieri a fost desfranat si s-a marturisit, sa nu mai fie ! Daca a fost hot, sa lase hotia ! Daca a fost injurator sau betiv, sa lase betia si injuratul sau fumatul, sa lase rautatile, sa le marturiseasca, sa le planga toata viata, sa faca canonul; si asa se schimba omul, nu la fata cea din afara, ci la cea dinlauntru a sufletului. ``

2 comentarii:

Marcel Eremia spunea...

Întradevăr sunt multe întâmplări în viaţă care aduc a procese din Kafka.

Oare o fi bine să le analizăm până înnebunim sau să le tratăm cu indiferenţă, poate chiar cu umor?

Danca Danela spunea...

:) Dupa ce trec pot sa rad de ele, pot sa le si analizez ca e la liber, nebunia vine doar din patimi, neiubirea vine tot din patimi.
Pe fata de pe caldaram e usor sa o iubesti,pe domnul profesor cu ,,paltaloni`` bordeaux ...tema pentru acasa!

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare

Arhivă blog