Translate

sâmbătă, 16 martie 2013

Chebaniţa

sau

Ce mananca

juveţii

la Lasata Secului ?

(pregatire pentru miine , Duminica, de lasata secului, inceputul Postului Mare pentru intimpinarea Sfintelor Pasti-Invierea Domnului)


Chebaniţa - reteta

8 oua
2 kg brinza
1 litru lapte
300 g faina de griu
275 g :) malai
coaja asa de lamiie
putin ulei sau unt

Toate se pun de-a valma, se amesteca pana rezulta o compozitie moale prin care se simt bucatelele de brinza maruntite.
In timpul pregatirii oricarei mincari se spune neintrerupt rugaciunea mintii , cea scurta ,,Doamne miluieste-ma sau Doamne miluieste-ne`` sau rugaciunea mintii cea lunga ,,Doamne Iisusse Hristoase Fiul si Cuvintul Lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul (pacatoasa)``
Coptul se face la o temperatura de 200 de grade celsius.

Cind eram nepoata in casa bunicilor , chebaniţa se cocea in ţastul bine incins .

ţastul...nu exista in alta parte din ţara, decit numai aci la oltenii lu` nea Marin (Pomeneste-l Doamne!)
un fel de palarie vietnameza facta din pamant calcat cu picioarele , uscat la soare si apoi ars ...

In el se coace piinea generatiilor de 
juveţi
 :)
(de ce ni se spune  ,,juveţi``?...cred ca pentru faptul ca suntem iuti si nu avem rabdare sa creasca unul mare si-apoi sa se nasca altul...ne nastem multi si mici :) si dintre noi , cind ajunge unul mare , e mare pentru oricine-l intilneste, nu doar pentru ai lui)


Vecinele veneau fiecare si imparteau ceva de mincare, era simbolul impacarii , al iertarii ...ca sa poti incepe cu inima usoara Postul Mare...care te duce la Invierea Domnului.
Sa duci postul fara sa fii suparat pe nimeni, sa ierti ...din dragoste pentru Iisus Hristos Domnul!

Acest obicei se pastreaza si astazi! Slava Tie Doamne!

Niciun comentariu:

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare

Arhivă blog