
M-au uimit schimbarile pe care le-am gasit in cateva biserici ortodoxe privind randuiala Sfintei Liturghii, sunt probabil schimbarile acestor vremuri, de pilda un preot (ba mai multi, din parohii te miri de unde) incep Sfanta Liturghie aproape de ora 10 a diminetii ( In timpul Sfintei Liturghii pogoara Duhul Sfant, aceasta bucurie s-a petrecut la Ceasul al III lea - adica ora 9 a diminetii , cand Sfantul Duh a pogorat asupra Apostolilor)si se termina repede, aceasta e o mare greseala sa scurteze Sfanta Liturghie, iar intr-o manastire,pe ale caror locuri s-au petrecut minuni intr-o vreme trecuta, care de curand a devenit manastire de maici, Apostolul este citit de una dintre maici, chiar daca in preajma se afla un barbat.(Un canon bisericesc -TRULAN-stabileste ca femeile nu propovaduiesc cuvantul Domnului in biserica).Urmand exemplul stramb de la manastire, o femeie din corul bisericii dintr-un satuc , a vrut si ea sa spuna Apostolul in biserica satului si preotul nu s-a impotrivit.
Si uite asa sminteala dupa sminteala, schimbam noi oamenii, din neascultare, nu doar Sfintele Liturghii , ci toata randuiala cea buna.
Iata ce scrie in Pateric, la avva Pamvo:
,,Vor veni zile cand crestinii vor strica cartile sfintelor Evanghelii si ale sfintilor apostolic si ale sfintilor apostoli si ale dumnezeiestilor prooroci.
Napadirile paganilor si pornirile noroadelor, neastamparul imparatilor, desfatarea preotilor, lenevirea calugarilor. Vor fi egumeni nebagand de seama de mantuirea lor si a turmei, osardnici toti si silitori la mese si galcevitori, lenesi la rugaciunisi la clevetiri osardnici, gata spre a osandi vietile batranilor si cuvintele lor.
Iar episcopii in zilele acelea se vor sfii de fetele celor puternici, judecand judecati cu daruri, nepartinind pe cel sarac la judecata , necajind pe vaduve si pe sarmani chinuindu-i. Va intra inca si in norod necredinta, curvie, uraciune, vrajba, zavistie, intaratari, furtisaguri si betie.”
Asadar episcopi slugarnici, care se vor inhaita cu conducatori nelegiuiti – exact asa cum face patriarhul satanei care s-a inhaitat cu masonii fara dumnezeu care au furat conducerea tarii. Ieri am sarbatorit pe sfantul voievod Neagoe Basarab. Iata un capitol din viata tatalui sau, pe care patriarhul Nifon l-a mustrat aspru la un moment dat:
"Dupa cinci ani de pastorire, s-a ivit o neintelegere intre domn si mitropolit. Nifon l-a mustrat aspru pe domn (Radu voda, tatal lui Neagoe Basarab), spunandu-I ca el, intai-statator nu este bine sa dea pilda rea supusilor sai.Sfantul i-a zis: “Oare asa ne-a fost intelegerea cand m-ai rugat sa vin si sa pun randuiala in tara aceasta ? Atunci domnitorul l-a alungat si a dat porunca sa nu-l mai cinsteasca nimeni ca mitropolit si nici sa-I dea adapost. Nifon a zis: “Rau faci. Eu voi pleca, dar peste tara aceasta vor veni mari necazuri si ma veti cauta, dar eu nu voi mai fi in viata”.
S-a retras intr-o coliba la o margine de padure, unde era cercetat de fiul domnitorului – de Neagoe, pe care sfantul il povatuia cum sa conduca poporul atunci cand va ajunge domn.
Dupa ce Neagoe Basarab a ajuns la domnie, a adus cu cinste Moastele Sfantului Nifon din Sfantul Munte in Tara Romaneasca , le-a depus la mormantul domnitorului Radu si-a dat porunca sa se faca priveghere de toata noaptea. In timpul Privegherii, atipind domnitorul putin din cauza ostenelii a vazut in vedenie ca s-a deschis mormantul lui Radu si se vedea trupul lui negru si rau mirositor, curgand din el puroi si putreziciune. Neputand domnitorul sa sufere acea priveliste, s-a rugat Sfantului sa-si faca mila de nefericitul Radu (tatal sau). Apoi vede apa curata iesind din racla Sfantului Nifon si pe Sfant, care spala trupul lui Radu. Dupa spalare, Radu a devenit frumos si stralucit. Apoi l-a inchis din nou in mormant si venind spre Neagoe, i-a zis: “Iata, fiule, ca am ascultat rugaciune ta. Iti poruncesc sa ai pace intotdeauna cu poporul tau, iar moastele mele sa le trimiti din noi la manastirea mea, pentru mangaierea fratilor ce vietuiesc acolo”. Apoi a intrat iarasi in racla. Desteptandu-se domnitorul Neagoe, a dat slava lui Dumnezeu si Sfantului Nifon. Apoi, cu voia parintilor de la Dionisiu ce insoteau moastele, a oprit capul si mana Sfantului Nifon si a dat in locul acestora mana dreapta a Sfantului Ioan Botezatorul, imbracata in aur.
Cit a trait, domnitorul Neagoe Basarab purta cu el capul si mana Sfantului Nifon; (Din cartea “Pe jos in rugaciune prin Athos, a diaconului Gheorghe Babut – pagina 122)- fragment primit prin vrednicia si harnicia Mariei , sora intru Iisus Hrisoto Domnul
La Biserica Sfantul Apostol Andrei din Dr.Taberei , Sfanta Liturghie este dupa randuiala, parintele Nicolae Popescu face si cateheza, penru cei care doresc sa gaseasca raspuns la intrebarile care-i framanta, in plus pentru cei care vor sa se casatoreasca , slujba cununiei costa doar 20 de lei cu un singur preot sau 40 daca participa doi preoti.
Sfanta Liturghie dupa randuiala am avut bucuria sa intalnesc si la Valea Macesului-jud Valcea, intr-o bisericuta mica , mica, mica , unde atat mirenii cat si preotul au primit pe calatori cu multa dragoste, dar si in localitatea MIEREA.Intamplator cum numai Dumnezeu face sa ni se para, calatori fiind , acolo ne-am oprit la vremea Sfintei Liturghii.Va doresc tuturor sa va dea Dumnezeu toate Darurile Duhului Sfant.
,,Ultimele sfaturi pe care ni le-a dat Părintele Adrian duminică, la precedenta întâlnire, au fost: ”Smerenia e cel mai mare dar de la Dumnezeu, izvorul celorlalte. Să aveți smerenie. Și jetfelnicie. Iar de ai supărat pe cineva, să-ți pară rău și să te împaci cu el.”.``
http://vlad-mihai.blogspot.com/2011/09/parintele-adrian-fageteanu-s-mutat-la.html
6 comentarii:
Cearta a plecat de la o căsătorie, neagretă de preot.
Povestea se spune de stareţă la mormântul lui Radu, care există în interioru Mănăstiri Dealu...la câţiva metri de sarcofagul unde a fost depus capul lui Mihai Pătraşcu (Viteazul)
,,Neagreeata``, nu exista, poate fara binecuvantare!Si daca tot veni vorba de casatorie, unde s-a casatorit Mihai Viteazul ?In ce biserica?Unde?
Eu m-am referit la Radu ce Mare; el este subiectul postări tale.
Da, bine...stiu ce am postat, alunecasem in alt subiect , acesta era artificiul prin care incercam sa aflu in ce biserica s-a oficiat casatoria lui Mihai Viteazu, intrucat nu prea se stie, doar se banuieste, fiind mai interesanta ,,barfa`` asta decat ,,barfa`` acelei casatorii de la care cum zici tu ,, a pornit cearta``.
Ce îmi dai ca să îţi spun?
Iti dau stafeta sa vorbesti , dupa ce-mi spui ce te intrebai, despre Sfantul Antim Ivireanu, in a carui zi de praznuire, care fu marti, 27 septemvre, s-a nascut in Cer marele duhovnic roman , stalp al Ortodoxiei , parintele Adrian Fageteanu , vietuitor al Manastirii Antim din Bucuresti, facand parte din miscare ,,Rugul Aprins``.
Trimiteți un comentariu