Translate

vineri, 3 decembrie 2010

Al saselea simt


Cele cinci simturi ale omului devin sase cu prilejul fiecarui pelerinaj, inchinarii la Sfintele Moaste ori in timpul oricarei slujbe sau rugaciuni, desigur in timpul Sfintei Liturghii.
Al saselea simt este simtirea Duhului Sfant.
Nici prin cap nu-mi trece sa incerc o descriere.E o mare taina, o bucurie si o lumina pe care o simte sufletul .O simte vazand-o cu ochii nevazuti ai adevarului sadit in fiinta umana.
Noaptea am petrecut-o la Manastirea Lainici.
De la fratele Ilie de la poarta pana la parintele staret Ioachim PArvulescu mi s-a intins inainte o cale de liniste sufleteasca.
Chiliile brancovenesti sunt in fata vechii bisericute cu Hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului.
Dimineata am plecat catre Manastirea Prislop, usor mahnita ca nu participasem noaptea la privegherea de la mormantul parintelui Arsenie, cand preoti si oameni care l-au cunoscut pe parintele aduc flori, cantari Domnului si multumire parintelui Arsenie pentru rugaciunile catre Bunul Dumnezeu.
Era deja ora 7.00, drumul pana la Hateg pe defileu e ingreunat de lucrarile la asfalt, in plus de la Hateg mai sunt 13 km care doar partial de pot parcurge cu masina.
Si nu trecea nicio masina in directia in care doream sa ajung
Si Dumnezeu si-a trimis ingerii, un microbuz cu doctorite din Vrancea (cu care fara sa stiu , am participat si la o lansare de carte , legata de minunile Sfantului Nectarie)si-a schimbat putin ruta si m-au dus la Hateg, apoi dupa niciun minut de stat la ,,ia-ma nene`` un inger de la Sibiu mergea si el la Prislop ...m-a luat in masina lui,apoi a mai luat pe cineva de pe drum, a parcat masina la 4 km departare de manastire(nu se mai putea merge, erau deja masini pe ambele parti ale drumului venite cu o zi inainte )si am mai mers pe jos acea bucata de drum cu urcusuri si coborasuri.

Cand am intrat pe poarta manastirii, au inceput sa bata clopotele.
Parca-ti bat ingerii in inima , asa se simte sufletul.
Era ora 9.00 , incepea Sfanta Liturghie.
Sunt momente in viata cand Dumnezeu te ajuta si vezi in plan material ajutorul.
Drumul de la Manastirea Lainici pana la Manastirea Prislop a fost scurtat in chip nevazut pe asflat , dar vazut pe minutar.
Si mai ales simti Duhul Sfant.
Cand il cauti pe Dumnezeu cu mandrie , ceea ce simti s-ar putea sa nu fie Duhul Sfant.Asa ca e esential sa fii foarte sincer cu propria constiinta, sa-L urmezi pe Dumnezeu si nu mandria.
Si cand cazi , cel mai bine e sa te opresti la caderea in genunchi, de acolo Dumnezeu te ridica foarte simplu, asa simplu cum bat nevazut ingerii din aripi.

7 comentarii:

Catalin spunea...

Ai avut noroc...

Danca Danela spunea...

Nu cred in noroc, derivat din zeitatea pagana Molok,zeitate ca toate zeitatile care se inchina celui cu coarne, ti-am mai spus cred in Dumnezeu si in ajutorul Lui.
1km pe jos iti ia un sfert de ora pe drum intins, acolo sunt urcusuri si coborasuri, cu indulgenta 4 km ii parcurgi intr-o ora.
De la Lainici la Hateg, drum fara opriri,cu un microbuz plin, nu cu masina ca fierul tau, cumuleaza 90 min.
Inteleg ce inseamna in limbajul tau ,,noroc`` dar aici nu intra in calcul.

Catalin spunea...

Ce repede te aprinzi...

Danca Danela spunea...

Aprinde-te si tu , na!

Carmenuta spunea...

Crede şi nu cerceta.. Ce mai atâtea explicaţii... Din toată povestea Dvs reiese că v-aţi lăsat în mâinile Îngeraşului păzitor, care v-a arânduit şi caznă şi bucurie! Să fiţi binecuvântată de cântarea clopotului la intrarea în Mănăstire e un lucru care nu se întâmplă oricui, ci numai celor care au trudit să ajungă acolo, cum fu şi cazul Dvs... Trezită de cu noaptea şi ajunsă la fix pentru slujba de duminică... Să aveţi drum luminat pe mai departe!

Marcel Eremia spunea...

Cătălin, tu ai avut noroc. Dacă se aprindea mai tare... :)

Danca Danela spunea...

@Marcel Eremia :) n-ai cu cine ...

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare