Translate

vineri, 11 iunie 2010

Doctor fara de arginti
Ma gandeam la Sfantul Ierah Luca al Crimeei, doctor fara de arginti,

„principalul în viaţă este să faci întotdeauna bine oamenilor. Dacă nu poţi să faci pentru oameni un bine mare, străduieşte-te să faci măcar unul mic”.

http://www.razbointrucuvant.ro/2009/06/11/sfantul-ierarh-luca-al-crimeei-minunea-constiintei-marturisitoare/


praznuit astazi in calendarul crestin ortodocs, ale carui Sfinte Moaste se gasesc de putina vreme la Biserica din curtea Spitalului Institutul de endocrinologie C.I.PARHON si-n drumul meu am intrat spre seara (ce sa fac, daca acolo e statie) sa zabovesc putin cu mainile impreunate langa piatra care adaposteste capul Sfantului Constantin Brancoveanu in Biserica Sfantul Gehorghe.Tot acolo este si mana dreapta a Sfantului Nicolae.Trupul sfintit al Sfantului Nicolae se afla la Bari in Italia.

M-am uitat intamplator catre o fereastra si mi-a placut asa de mult lumina incat am facut o fotografie.
Nu vedeam bine ce sfant este acolo, eram prea pitica fata de inaltimea la care era scrisul.,,parintele Razvan Negoiescu ne-a explicat si denumirea de sfinti doctori fara de arginti: 'Au fost numiti asa pentru ca nu doreau plata aceasta omeneasca, nu luau banii pe care oamenii doreau sa-i dea ca drept multumire pentru vindecarile facute, ci doreau cel mai mult bogatia spirituala, si anume aceea ca bolnavii care s-au vindecat sa-l recunoasca pe adevaratul Vindecator al lor, pentru ca si noi vorbim de Doctorul sufletului si al trupului'.
``

5 comentarii:

catalin fudulu spunea...

Bine şi arginţi?

Marcel Eremia spunea...

Aha! Acum înţeleg de ce doctorii din ziua de azi nu au denumirea de "sfinţi" adăugată la cea de doctor. Doar "conferenţiar" sau "docent"... :)

Danca Danela spunea...

Asta nu ar fi asa de grav, ca sa ajungi sfant mai intai trebuie sa pleci de pe lumea aceasta, dara aci ai putea duce o viata in sfintenie,mai grav este ca eu am auzit ca nici doctori nu le mai zice , ci ,,macelar``, spagar, lacomia intruchipata....din astea blande, populare:).

Costea spunea...

Eu văd lumea de acolo precum un tărâm fără de păcatele arginţilor...

Danca Danela spunea...

@Costea...Dupa cum scriu Sfintii Parinti si dupa cum si tu simti si eu imi doresc sa fie asa ...si cerd ca este asa...lumea de acolo...e curata...caci nimic necurat nu intra in Imparatia Cerurilor.

Iti multumesc pentru ganduri!

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare