Translate

joi, 15 aprilie 2010

lectie de tango argentinian



la ora 12.00 ,, trecute fix``
lectie de tango argentinian



Tangoul este inainte de orice imbratisarea cu un strain si , nu-i asa, uneori o imbratisare este tot ceea ce un om are nevoie!




Un fotograf ( http://catalinfudulu.blogspot.com ), mi-a dat voie sa ma apropii de modelele lui.Detaliu de tango: mana in mana!

La sfarsitul lui septembrie , inceputul lui octombrie 2009 atat DOINA , dulcea noastra doina , cat si tangoul argentinian (Argentina/Uruguay) a devenit patrimoniu UNESCO.

Cea mai frumoasa doina nu exista, dar cea care-mi revine mereu in minte este Doina de Mihai Eminescu, jeluita de Cezar Ivanescu.

Asculta mai multe audio Evenimente

Tangoul , aparut aproximativ in 1890, in Uruguay si Argentina, are origini africane , ritmul candombe, un ritm pe care il regasim fiecare in inima noastra.E un ritm al iubirii.Iubirea e viata noastra.La fel cum inima , ca oran sta in cutia toracica, ascunsa ori protejata, asa viata noastra se apara prin iubire.

Tangoul este ,,candombe`` si muzica emigrantilor aflati in acea perioada in cartierele sarace din Buoenos Aires si Rio de la Plata.Emigranti din America Latina, de Nord , Africa si Europa.

Muzica de tango era cantata cu instrumente portabile: chitara , vioara, etc.Bandoneonul (de origine germana) un fel de acordeon mai mic este adesea asociat cu sunetul tangoului.


Asculta mai multe audio Muzica

Doina si tangoul au versuri triste, dar pe cine n-a ridicat Dumnezeu cand l-a vazut cazut in genunchi de apasarea nevoilor, tristetilor?

Carlos Gardel, cunoscut sub numele de El Zorzal Criollo (Privighetoarea creola )înlocuieste versurile satirice şi fără perdea ale tangoului, cu altele nostalgice, triste sau melodramatice.
Mi noche triste ...vandut in 100 000 exemplare.

In zilele noastre , cea mai cunoscuta compozitie a lui Carlos Gardel , parintele tangoului argentinian, pare sa fie Por Una Cabeza...foarte cunoscuta din filmul Scent of woman ( aici sunet de tobe!) cu Al Pacino in rolul principal.



Initial tangoul a fost dansat de catre barbati , in suburbii, in bodegi, in bordeluri , acolo isi permiteau emigrantii , singuri departe de familiile lor sa socializeze.Si cum sa maschezi slabiciunea omeneasca, aceea care inseamna nevoia sufleteasca de cineva, decat band, dandu-te rotund sau bravand?
Dansand unul cu celalat barbatii, urmariti de femeile usoare din perferie, inregistrau un succes, o seductie.Versurile tangoului erau vulgare. Barbatii din clasele bogate veneau si ei adesea in periferie, in cautare de placeri.Nimic nou , nu-i asa ca suntem la fel si astazi ?

Vrem iubire, dar cautam placere si toate par interzise.
Asa cum era si tangoul interzis...era impotriva moralei.
Dar barbatii din clasele bogate, aduceau acasa tangoul, raspandindu-l asa interzis cum era, surorilor, verisoarelor ...din om in om.
Tangoul e imbratisare, povestea vietii celuilalt, impartasita tie, e dragoste, rabdare, cunoastere, muzica, e mers impreuna.

,,Caminar e todo !`` (,,Mersul, plimbarea (impreuna) este totul``)
Cand dansezi tango argentinian e ca in viata , o plimbare in doi.Cel mai frumos lucru este sa vezi doi oameni pasind in acelasi timp , ca si cum ar fi una si aceeiasi persoana.




Nu intamplator se spune ca dupa binecuvantarea primita prin Taina Casatoriei , cei doi sunt una si aceeiasi persoana.

(pentru edificare, vezi schita in pix, prima isprava postata azi)

Inchipuiti-va doua linii paralele, una de inaltimea unui barbat, cealalta de inaltimea unei femei.
Pai asa , nu se poate trai o viata, cum nu se poate dansa nici tango.
In viata ca si in tango, ne aplecam catre celalalt , catre viata lui, catre sufletului ii oferim in acelasi timp sprijinul si opozitia.Caci oricine poate gresi in viata.
Un guvern adevarat si-ar plati cu bani frumosi o opozitie adevarata, pusa acolo ca sa fie atenta la greseli , sa nu strice echilibrul lucrurilor.

Asa e si in tango, asa e si in viata a doi oameni.Ne sprijinim pe celalalt atat cat sa-i dam confortul sustinerii si opozitiei si atat de putin incat daca dispare din viata noastra sa nu cadem in nas.

Echilibrul e undeva la mijloc.Mijlocul este miezul lucrurilor.



Nu invatam asa usor cum e cu echilibrul in cuplu, nici in viata , nici in tango ... si apare un prieten credincios sa ne ajute.



va urma

8 comentarii:

Anonim spunea...

LA MULTI ANI! :)

Danca Danela spunea...

:) Urarea de La Multi Ani, se face ( ca sa revenim la cele duhovnicesti)ca sa aiba omul timp sa se intoarca la Dumnezeu, se numeste pocainta, prost asociata in zilele noastre cu secta ,, pocaitilor``, caci altfel ce rost ar avea sa urezi viata lunga unui om , daca nu-i urezi sa gaseasca IUBIREA?

Credinta, iubire si speranta!

Ema spunea...

Ce simplu si frumos pare ! Vreau si eu sa-nvat sa dansez tango. Cand vor veni in Cta tre' sa-mi fac curaj si sa ma duc musai :)

Marcel Eremia spunea...

Atunci LA MULTI ANI pentru ca v-ati gasit pocainta si sigur veti gasi si iubirea!

P.S. Din graba (cred) Anonimul de mai sus nu s-a semnat! :)

Danca Danela spunea...

@Ema :) se danseaza tango peste tot, in Bucuresti ,la Constanta si mai ales in suburbii la Craiova...nu trebuie sa astepti sa vina profesori din Bucuresti m sunt proesori si dansatori de tango la Constanta...curaj sau :) dragoste!

Danca Danela spunea...

@Marcel Eremia ...stiti care-i baiul, oricand poti cadea din har...un bob de mandrie si zdup!

... si eu care credeam ca e ... anonimul venetian ori anonimul buzoian :)

Marcel Eremia spunea...

Nici nu vă zic câtă dreptate aveti în ceea ati spus (din punctul meu de vedere) ca risc sa va creasca mandria. :)

Danca Danela spunea...

O mustrare sau o lauda mai putin de la dvs, despre care am auzit si vad si eu ca nu-s chioara decat putin,ca sunteti placebo pentru persoanele care va stau in preajma (dar nu va spun, ca sa nu ...jdup din Har!)este ca o ridicare in Har.
,,Mustrarea convinge, dar nu invinge``
,,Daca dragoste nu e, nimic nu e``- un text din Sfanta Scriptura,din dreapta credinta,asa cum o marturisea si Marin Preda.
Asadar, tango ! Domnule Meremia... respeeeect!

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare

Arhivă blog