Translate

vineri, 9 aprilie 2010

Izvorul Tamaduirii-ziua in care se sfintesc apeleIzvorul Tamaduirii - praznic inchinat Maicii Domnului

In fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Biserica Ortodoxa sarbatoreste Izvorul Tamaduirii.Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: "Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati". Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453. (din proorociile parintelui Paisie Aghioritul...Constantinopolul va reveni Greciei si turcii o parte trec la crestin ortodoxie, parte pier de foc : http://www.dervent.ro/rostiri.php?cID=cat-rostiri-ortodoxie&rID=88&rType=ART&rOP=more)

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

.......................................................................................................................................................................


Multa lume,dar nu toti credinciosii, forfota, defilari in timpul Sfintei Liturghii fara rost , ba chiar si in timpul Sfintei Evanghelii, cand nimic nu ar mai trebui sa se miste, imbulzeala la miruit , imbulzeala ca sa umple fiecare sticla cu Aghiazma Mica.

Toate aceste imagini si mai ales simtirea lor pe propria piele l-ar face pe un om care nu calca pe la Biserica, decat cel mult in zile de praznic sau foarte rar, uneori doar pentru a aprinde cate o lumanare, sa fuga cat colo cu gandul ca lumea din jur e necivilizata, needucata si nesuferita si intrebadu-se de ce mai vin la Biserica astfel de oameni daca se comporta asa?

Neplacuta situatie stiu, dar tocmai aceasta e tema pentru acasa...si Biserica inseamna acasa...daca eu cred ca-s mai bun decat ei , am puterea sa ma rog si sa iert si sa fie pace in mine si in jurul meu?

Daca pot in acele momente sa spun un Tatal nostru cu inima si-n loc sa-i judec dupa puterea inimii mele (a comportamentului meu, a educatiei mele, a aparentei mele iubiri fata de aproapele) si sa-i osandesc pentru tot deranjul pe care-l fac, sa ma rogipentru luminarea sufletului lor si al meu.Niciun discurs nu are mai mare putere decat rugaciunea.

Am vazut odata un grup de oameni si in preajma lor o demonizata.De frica si de dragoste , fiecare dupa cum era, a spus Tatal nostru.De frica Lui Dumnezeu , cel care o chinuia pe demonizata, al cu coarne , cum ii zic eu, asadar datorita rugaciunii...acela si-a incetat actiunea asupra fetei.

,,Cu pace sa ne rugam`` ...adica degeaba dam din deget, mustrand pe cineva de langa noi, daca in inima noastra nu e pace, iubire.

,,Si ne iarta noua greselile noastre/Precum si noi iertam gresitilor nostri``

Cand Duhul Sfant coboara peste oameni este pentru ca oamenii se straduiesc sa invinga intunericul ispitelor de la trup, de la lume si de la diavol.

Oamenii care tipa, se imping si n-au rabdare si dau vina mereu pe unu care i-a impins din rand afara...gonesc Duhul Sfant.

Cei care pot ramane netulburati, chiar de sunt afara din rand, pastreaza Duhul Sfant , care nu pleaca de la ei si sufletul lor se umple de bucurie.

E o bucurie care nu-l face pe om sa scoata tipete scurte, ca atunci cand i se intampla un lucru placut si neasteptat, e o bucurie care lumineaza chipul omului.

Ce comparatie frumoasa a facut parintele Teofil Paraianu (Dumnezeu sa-l pomeneasca).Duhul Sfant (care pogoara peste oameni la citirea fiecarei Sfinte Evanghelii ... in toate zilele de Duminica si in praznice)este precum curentul electric.Ai ganduri rele si sufletul negru ...e clar curent electric nu ai ca sa vezi lumina sufletului , sa o simti in inima.

Asa ca daca ne intalnim pe la Sfanta Evanghelie ( dureaza cel mult 10 minute) sau la Sfanta Liturghie (cuprinde si Sfanta Evanghelie si dureaza doua ore cel putin de la 9.00 la 11.00)Sfantul Duh si Maica Domnului cu rugaciunile ei neincetate si milostive pentru indaratnicia noastra neguroasa, sa ne dezvaluie rasplatind rabdarea noastra, toate cele cate se fac si nu se fac inaintea Domnului.


,,

Bucură-te, apă izbăvitoare!“Iată de unde adâncimea prăznuirii de astăzi! Din acest statut de Biserică-Izvor al Tămăduirii pe care-l împlineşte până-n veacul veacului cea care a născut pe Tămăduitorul. Părintele Heruvim Karambelas, citând pe unii din Bătrânii Athonului, spune că dacă rugăciunea către Mântuitorul e mântuitoare, îndumnezeitoare, rugăciunea spre Maica Sa, Pururea Fecioară Maria, este ducătoare la îndumnezeire, ne îndreaptă către dumnezeire.

Astăzi, prăznuind Biserica şi Maica, am căpătat, o dată în plus, bucuria sorbirii din Izvorul Tămăduirilor. Nu-i boală adusă la Hristos care să nu se întoarcă vindecată, anulată, omorâtă de puterea lui Hristos, Dătătorul Tămăduirilor. Neuitând nici o clipă că „apa Fecioarei întăreşte sufletele. Să alergăm deci cei ce suntem în întunericurile patimilor la Fecioara şi să ni le curăţim!”

În alergarea spre Dumnezeu, aşadar, prăznuirea de astăzi, odihnă în Duhul Cel Sfânt!…``

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:9jnBtD6mqXgJ:www.agnos.ro/blog/2009/04/24/izvorul-tamaduirii-2/+Condacul+Izvorului+Tamaduirii&cd=9&hl=ro&ct=clnk&gl=ro

12 comentarii:

catalin fudulu spunea...

Şi biserica din Bucureşti, care are acelaşi nume?

Danca Danela spunea...

Pai domnu` Fudulu, in Saptamana Mare ati postat o fotografie taman de la o Biserica ce poarta acest hram: Izvorul Tamaduirii.Ia sa ne dati aici un link !

Ema spunea...

Mie imi place la Dervent))

Danca Danela spunea...

Si mie imi place la Dervent si mai ales mi-ar placea sa ajung macar o data:)

Carmenuta spunea...

Eu nu am fost la Dervent... Asa ca Doamna andiamo! :))
Nu am mancat nimik pan la orele 16... In afara de un drogulet sub forma de licoare cu bule: Pepsi... Se poate spune ca a fost o minune ca nu mi-a fost foame? Desi am fost intr-un loc unde nu multi isi doresc sa ajunga... Deh la tribunal... Pupici...

catalin fudulu spunea...

Bun, m-am prins, locuiţi în Bucureşti...

Ema spunea...

N-ati fost niciodată ? Trebuie remediat acest lucru cat mai repede ))

Christinne L spunea...

Frumoasa sarbatoare!
Mi-a placut in special slujba de sfintire a apei.

Ema spunea...

@catalin. Abia acum ?

Danca Danela spunea...

Da, da....sa remediem :)...pentru noi sa va rugati!

Danca Danela spunea...

@Christinne L Da, foarte puternica rugaciunea prin care Duhul Sfant coboara, pogoara mai simtitor spus peste ape
De ce se simt si oamenii bine atunci, pen ca noi suntem in procent aproape de 100 % apa...asadar se sfinteste si apa din noi

Danca Danela spunea...

@Carmenuta...se poate spune ca e o minune ca nu ati facut pietre pe la rinichi de la nebulele din pepsi sau alte asemenea lui

Dar, andiamo la Dervent...acolo sunt minuni care vorbesc singure!

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare

Arhivă blog