Translate

miercuri, 4 ianuarie 2012

Soprana sau lautarul si Tatal Nostru

Spunea o admirabila doamna a scenei internationale ca instrumentele sunt insufletite de oameni si nu intelege de ce nu poate domnia sa , impreuna cu o orchestra foarte serioasa a canta Tatal Nostru intr-o biserica ortodoxa ?E inca ,,indarjita``(intrucat dumneaei e un bulgare de emotie care nu are sub ce coaja sa se ascunda si nu are cum sa fie oprita a se inmulti la suprafata , luminoasa, intucat vine dintr-un adanc de suferinta si iubire, de daruri , de truda) impotriva patriarhului Teoctist , pomeneasca-L Dumnezeu intre sfintii Lui,pentru ca i-a zadarnicit o cantare frumoasa, superba, dar nepotrivita cu ascultarea de Bunul Dumnezeu.Nu e o crima , nu , dar nici marul mancat de Eva in paradis nu parea sa fie o tragedie.
Dar si lautarul meu insufleteste instrumentul, sper ca nu aveti taria sa-l raniti spunandu-i ca sentimentele lui si emotiile si trairile lui, nu sunt ca ale unui artist scolit in cele mai inalte...si ca n-ar insufleti instrumentul...sufletu-i suflet, scoala-i scoala.
Si nu cred ca pare cuiva potrivit sa auda cantat Tatal nostru in acorduri de acordeon.Cred ca i-ar veni sa topaie ca la hora cu strigaturi...nu cred ca si-ar mai da seama ca e ,,Tatal nostru``.
La Biserica nu e teatru sau teatru de revista, hora satului sau gradina de vara.
Rugaciunea Tatal Nostru se rosteste dupa ascultare, canonic, conform ritului bizantin, de catre toti oamenii prezenti la Sfanta Liturghie, caci este o rugaciune comuna, in care ne rugam impreuna Tatalui ceresc, cu frica si cu cutremur ( asa ar trebui)intocmai ca ingerii.Rugaciunea incepe cu ,,Tatal nostru`` nu cu ,,Tatal meu``.Cum ar fi ca o soprana sa urce pana-n cea mai inalta nota si ceilalti credinciosi sa icneasca de neputinta incercand sa se roage impreuna.Cantatul rugaciunii Tatal nostru a fost ideea romano catolicilor, papistasilor,(dar si altor confesiuni , cat si unora dintre secte. ) despre care stim ca sunt in erezie din anul 1054.(Usor si strecurandu-se dibaci cantatul acestei rugaciunii a patruns intr-un fel sau altul si-n biserica ortodoxa., totusi nu veniti si cu orchetra)

Lor le place sa le cante orchestrele in casele de rugaciune ( noua in salile de concert) pe care impropriu le denumesc biserici, orice inaltime si bogatie de statuete ori podoabe ar avea.Treaba lor , dar sa nu schimbe pe altii dupa ei.Ma intreb cat mai sta mintea la rugaciune si cat din ea fuge impreuna cu muzica? Cum mai poti sa fii atent la rugaciune si cu toata inima indreptata catre Dumnezeu, cand de fapt fiecare instrument din orchestra te atrage catre el?

Asadar minunata artista din Romania, careia nu i s-a permis de catre patriarhul TEOCTIST, a canta Tatal nostru cu orchestra ( orchestra cu instrumentisti care insufleteau instrumentele) in Catedrala de la Timisoara( sper ca singurul lacas ortodox contruit cu altarul catre apus, deoarece toate celelalte sunt firesc cu fata catre Rasarit)a facut ascultare , dar e inca suparata si tot ca dumneaei vrea sa faca, reusind sa loveasca si ea in ortodoxie la o emisiune cu audienta (aseara lab1curobertturcescu).

Mare doamna...mare pacat!Imi pare rau daca v-am suparat , parca-mi spune inima ca va pare rau sa-L suparati pe Dumnezeu si mi-ar parea rau ca din neatentie sa uitam ca mai intai avem datoria sa ascultam de Dumnezeu, apoi sa fim politicosi cu ereziile frumos invelite ale altora care nu ne privesc prin Iubire..Nu cred ca placerile noastre, au voie sa devina neascultarile noastre.
Pe scenele pe care cantati sunteti minunata.Cu cat va topiti mai mult in inimile celor care va asculta, cu atat rasariti ca o primavara cu ape vioara inaltandu-va spre cer si ramanad miraculos in aceeiasi statura si sa ma gandesc ca sunteti colosala.
Angela Gheorghiu - Iubi-te-voi, Doamne!
Lautarul pe scenele pe care cantati nu pare o idee buna nimanui, nici gand ca dumneavoastra sa cantati la o nunta ori la o inmormatare inlocuindu-l pe lautar, cred ca numai ideea de a va pune unul in locuil altuia starneste ras si ironie, doar in fata Lui Dumnezeu suntem intr-un fel , la fel. Fiecare dupa masura lui.


Masura muzicala a Lui Dumnezeu!
Vezi mai multe video din vedete

Niciun comentariu:

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare