Translate

miercuri, 7 decembrie 2011

Ghicitoare portocalie cu rezolvare






Din cit esti de mare si vanjos si portocaliu, poti sa ajungi mica , delicioasa si pudrata, o placinta de Sfantul Nicolae in farfuria prietenilor.O politica dreapta intre framantatura si umplutura !

,,Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta.”












"Nifone, Nifone, iti dau putere si stapanire asupra necuratilor draci! Tu, insa, ingradeste-te totdeauna cu adanca smerenie, pentru ca iubesc foarte mult pe cei smeriti si Imi intorc fata de la cei mandri. Ia aminte,

sa nu te juri niciodata,

sa nu razi de nimeni

si minciuna sa nu iasa din gura ta.

Nu te mania
si nu judeca pe cineva,
chiar daca l-ai vedea pacatuind.


Toate aceste pacate le voi pedepsi cu asprime.


Ia aminte, sa nu te aduni cu cei pacatosi.

Nu uita ca umbli printre cursele diavolului; pazeste-te sa nu cazi in vreo una.




Indrazneste! Eu sunt cu tine!"




Dupa cateva zile, Nifon a avut o vedenie. Se facea un drum larg care ducea spre rasarit

si pe care-l pazeau o multime de barbati negri inarmati cu sulite si nu lasau pe nimeni sa

treaca. La inceputul drumului se inghesuiau o multime de oameni dar nu inaintau pentru ca se temeau de acei negri. Intre oameni si afla si Nifon si se intreba cum ar putea trece pe drum fara primejdie. Cum stateau ei nedumeriti nestiind ce sa faca, a aparut un barbat imbracat in alb si s-a oprit langa ei.

- Ce-i cu frica aceasta care va stapaneste pe toti? a intrebat el.

- Ne temem de negrii aceia, au raspuns ei.

- Si tu de ce nu mergi? s-a adresat lui Nifon.

- De aceeasi frica, a raspuns el.

- Nu te-ai rugat niciodata ca sa ti se dea smerenie?

- Ba da, necontenit cer acest lucru de la Dumnezeu.

- Ei atunci iata ca ti-a trimis-o! Vezi minunea?

Se vedea ca si cum ingerul i-a despicat pieptul si i-ar fi scos inima inaintea toturor. A

aruncat-o la pamant si i-a pus alta in loc.

- Mergi acum pe drum, i-a poruncit ingerul. Negrii vor fi neputinciosi la trecerea ta si

nu se va atinge de tine nici unul. Atunci multimea a rugat pe inger:

- Fa si cu noi, rugamu-te, cum ai facut cu el, ca sa putem merge fara impiedicare pe

acest drum.

- Cereti si voi acest lucru de la Domnul cu rugaciune si cu post, si fiti siguri ca veti

primi. Daca nu o cereti, nu o veti lua. Si daca nu o luati, nu puteti trece pe acest drum. Si sa stiti ca acesta este singurul drum care duce la viata. Vedeti, acesta care a luat inima infranta si smerita, de multi ani cere de la Dumnezeu si abia acum a dobandit-o. Uitati-va la el cum merge!

Intorcandu-si privirile, il vad strabatand drumul fara nici o impidicare.
.............................................................................



PLACINTA CU DOVLEAC

1.Aluat pentru foi
2.Umplutura de dovleac



2.Umplutura de dovlac
-2 dovleci placintari
-6 linguri de zahar
-stafide
-nuci taiate marunt
-o lingura de scortisoara
-coaja rasa de la o lamaie

Din doi dovleci placintari neaparat (intrucat sunt mai dulci si mai aromati decat dovleacul de copt), curatati de coaja si dati pe razatoarea mare ( sau mica daca are cineva atata curaj , rabdare si rezistenta)rezulta o cantitate suficienta pentru a umple- :) din belsug, pe saturate- foile de aluat de marimea unei tavi de cuptor de aragaz.

Intr-un vas rezistent la foc se pune dovleacul ras si se invarte pe foc pana cind se domoleste putin cruzimea lui si devine mai moale.Se adauga 6 linguri de zahar , se amesteca inca putin , apoi scortisoara , stafide si nuci(optional)si coaja de la o lamaie.
Se da deoparte , se lasa la racit , se scurge zeama si se intinde peste foaia de aluat intinsa in tava tapetata cu hartie de copt.


!!! Preincalziti cuptorul-180 GRADE- ca sa fie bineprimita placinta in el!!!

1.Aluatul pentru foi
-un pachet de margarina (am folosit Rama, in virtutea amintirilor din copilarie cind asta margarina era pretuita)
-9 linguri de apa
-9 linguri de ulei
-2 linguri de otet
-o lingurita praf de copt sau amoniu pentru prajituri ( se dizolva in apa ...se stinge :) )
-faina 500-800 g

Se amesteca , se framanta pana cind aluatul rapus de blandetea mainilor care-l formeaza , devine maleabil , nu se impotriveste spre a fi modelat , dar ramane ferm.( Daca e prea moale se mai adauga faina, daca e prea tare , se mai adauga apa calduta)Se acopera aluatul cu un stergar frumos si curat si cale de un cantec de leagan este lasat in somnolenta.

Se imparte aluatul in patru mingiute.
Pe blatul de lucru, bine pudrat cu faina se intinde rapid o foaie subtire, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt, se acopera cu ,, umplutura de dovleac``.Deasupra se puna o alta foaie de aluat avand grija sa lipim bine marginile.Se inteapa foaie de aluat de deasupra si toata tava astefl pregatita se abandoneaza in cuptor ( 180 grade )20-30 minute.


SCOATETI PLACINTA si BUCURATI-VA ! Dati-i cu zahar pudra pe deasupra , o sa-i placa si ei si voua!



p.s. Au mai ramas doua bile de aluat , fie le puneti in congelator , fie le umpleti cu mere, praz cu masline , praz cu spanac , alte umpluturi, fie faceti saratele sau biscuiti cu susan, mac si sare grunjoasa.


placinta cu mere si scortisoara ( putin cruda la mijloc :) )

6 comentarii:

Vera spunea...

Plăcinta cu dovleac se află printre preferatele mele...pot să iau o bucățică?

Danca Danela spunea...

O bucatica ?Da, una cat toata tava !E prima data cind incerc rasfatul ,,placinta cu dovleac :) placintar``!I-am pus si stafide!Totusi n-am reusit sa o fotografiez de ,,sa-ti lase gura apa``!Ori ea nu e fotogenica ori eu nu am avut incredere in ea ca e buna?
Dar asa e cu dulciurile, desi noi nu le putem da ce e mai bun in noi, ele , dulciurelele de Sfantul Nicolae , ne daruiesc simt bun !

Marcel Eremia spunea...

Aoleu! Da' bine mai arată plăcintele astea cu dovleac! Să zic şi eu că-s preferatele mele? Nu vă zic că poate-mi veniţi cu ele în data cu suspans! :-)

Danca Danela spunea...

@Marcel Eremia Aoleu!Chiar asa sa fie?Daca nu va suparati , vi le pot aduce pe cele ale Verei ca nu s-a prezentat sa le ridice si nici nu mi-a lasat o adresa , cat de scurta, cat de criptata sa i le pot trimite!Daca va suparati atunci raman cele cu mere ...sau nu sunt dintre placintele surate preferate?

p.s. la ce adresa e ...din data suspansului? :)

Marcel Eremia spunea...

Cu dvs. e bine, se pare, oricum. Şi cu supărare şi fără tot rămâne omu' cu ceva plăcinte! :-)

Pentru adresă, vă ofer un indiciu: sigur nu e acolo unde cu certitudine nu aţi fost. Însă acolo unde se ţine s-ar putea să mai fi fost! :-)

Danca Danela spunea...

Marcel Eremia :) un raspuns asteptat ! :)

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare