Translate

joi, 27 septembrie 2012

mijloc de imbogatire

Ziua aceasta de toamna frumoasa , ca mierea zilei de anul trecut, ziua ca o clipa, anul ca o clipa, o mie de ani ca o zi ce tocmai a trecut.
Profesoara de romana imi apare in imaginea gandului, cu fata ei rotunda , cu parul corect strans la spate , intotdeauan parca purtand o bluza ori un pulover alb pe bustul ei planturos , corect acoperit de imbracaminte, lungindu-si gatul inainte si in sus, prelungind feminitatea de lebada cu elongatia cuvantului eleganta rafinata de curtoazia buzelor rujate insesizabil, apoi parca facand o pauza muzicala pe un portativ al compozitorului limbii romana, pronunta ca un actor dupa prelungi exercitii de dictie, accentutand consoana de la sfarsitul cuvantului si parca era un expir doinit , un of implinit, un adevar rostit .Si ziceam dupa profesoara , dar ritmat, in drum catre casa ,maimutarind neintelesurile, cu gandul la un baiat de care poate chiar ma indragostisem:,,didahii, didahii, didahii-di-da-Hii``Ziceam tot doinit, cu un of neimplinit, cautand sa aflu un adevar rostit-nerostit.

Andrei
Adrian

Antim Ivireanul
Adrian Fageteanu


Sfantul Antim Ivireanul- Andrei dupa numele mirenesc-canonizat in ziua de 20 iunie 1992 , praznuit astazi in calendarul ortodox
Arhimandrit Adrian Fageteanu - declarat mort de 7 ori in decursul vietii ,si inviat tot de 7 ori, plecat la Domnul anul trecut,  intr-o zi de toamna

Ziua aceasta de toamna, frumoasa ca mierea zilei de anul trecut, ziua praznuirii Sfantului Antim Ivireanul, l-a trecut pe parintele Adrian Fageteanu pe lumea cealalta.
Altadata , cind a fost eliberat din inchisoarile comuniste, era tot asa o zi frumoasa de toamna, tot a praznuirii Sfantului Antim Ivireanul. 

„Am dobândit un rugător în ceruri”
,, părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu, stareţul Mănăstirii Lainici, a afirmat:
„Este foarte interesant că mutarea la ceruri a părintelui s-a produs chiar în ziua de prăznuire a Sfântului Antim Ivireanul. Nu este întâmplător acest lucru pentru că părintele a fost vieţuitor la Mănăstirea Sfântul Antim din Bucureşti, făcând parte din mişcarea Rugul Aprins, alături de stareţul nostru, preacuviosul părinte Calinic Cărăvan. Mai mult decât atât, părintele Adrian va fi prohodit la Mănăstirea Lainici, chiar în ziua preznuirii Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului. ``

Petrecut cu rugaciuni , cu flori , cu dragoste, ucenicii si cei cu evlavie  pentru iubirea de Dumnezeu marturisita de parintele Adrian Fageteanu de-a lungul vietii, si-a aflat mormantul langa altarul vechii biserici a manastirii.
Deasupra mormantului o creanga a marului batran , arcuia plina de roade, marturisirea frumusetilor si minunilor Lui Dumnezeu.
Niciun nor nu era pe cerul albastru.Cerul senin ii oglindea parintelui lumina in care a plecat de pe pamant.
Doar dupa ce mormantul a fost acoperit cu pamant si s-au aprins candele , un inger cu o trambita a traversat cerul. Un norisor ca un inger canta padurii de fag care inconjoara valea, valea plina de  rugaciunea nevoitorilor Sfintei Manastiri Lainici.

Ultimele cuvinte ale parintelui arhimandrit Adrian Fageteanu:

”Smerenia e cel mai mare dar de la Dumnezeu, izvorul celorlalte. Să aveți smerenie. Și jetfelnicie. Iar de ai supărat pe cineva, să-ți pară rău și să te împaci cu el.

Randuri despre viata parintelui Adrian Fageteanu, pe saitul de la ,,Bucovina profunda``:


http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/10/04/parintele-adrian-fageteanu-16-nov-1912-%E2%80%93-27-sept-2011/ 

Sfantul Antim Ivireanul cel praznuit astazi, arhimandrit Adrian Fageteanu luat sub protectia sfantului, roaga-se si pentru noi cei obositi de lumeasca trecere, sa ne bucuram si sa marturisim tuturor acest mijloc de imbogatire!
 

 Didahiile- mijloc de imbogatire spirituala si culturala:
 http://www.parohiabrezoi.ro/documente/didahii.pdf


Niciun comentariu:

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare

Arhivă blog