Translate

marți, 15 ianuarie 2013

La ziuaDe ziua lui, e ziua Gabrielei si a lui Serban.
Gabriela e sotia lui Cristi, iubita lui cu ochii negri.Ziua ei este Cristi(ca)!Implineste 33 de ani! E actrita, ca si el.
De Serban ma indragostisem in liceu.El facea karate si nu trebuia sa se stie, cred ca era ilegal,poate regimul se temea sa nu devenim veritabili ninja si sa-l daramam. Eu eram Alba Ca Zapada, iar Serban devenise piticul meu,doar asa puteam sa vorbim codificat fata de colegi. Numai fata de ei indraneam sa vorbim, nu putea fi vorba  de soptite sub clar de luna sau ziua in amiaza mare in parc.Ne-am fi inrosit, am fi lesinat, ne-ar fi gasit cineva cunoscut si ne-ar fi acuzat ca ne-am sarutat..
Asa, vorbeam amandoi despre balet, iar eu stiam ca el il pune in ghilimele.
Baletul e ...!

,,Daca unu si cu unu , nu mai vor sa faca doi``
Zarnescu -Zarnesti , parca ma plimbam desculta pe frunze, iar frunzele calcasera pe pietre si le frunzarisera, dar era invers , pietrele cadentau pe frunze, si le pietruisera.
Alexandru pietruia frunze cu frunze de piatra si piatra frunzarea inima din noi.
O lumina albastra ii cadea oblic pe chitara si pe varful pantofilor de piele intoarsa.Mai mult ca sigur erau fabricat la Timisoara ori la Cluj pentru export.
Emotia prelungita in valuri de multime batea maluri necunoscute, neatinse ale sufletului.Eram libera!Venise si el acolo in multime, in gind, ca acolo eram liberi sa ne intalnim cu cine doream!Doar acolo!Eminescu era in blugi si in adidasi.Imprumutase haine dintr-un dulap din gandul meu, din timpul meu!
Nu era loc sa arunci un ac.
Multimea era un ,,U``, de la sfarsitul lui (eminescU),prelungit cat dincolo de viata lor.Mi se parea ca de aci inainte as putea recunoaste pe oricine din aceasta multime.

-Eminesc
-Uuuuuuuu

,,Daca unu si cu unu, nu mai vor sa faca doi``
Atunci ma gandeam la dragoste, la iubire si ma durea dinainte ceea ce nu apucase a se intampla.
Si a fost asa, ca-n dragostele mele nici unu nu s-a adunat cu unu, nu pentru ca doi nu ar fi existat , ci insusi ,,plus``a disparut.. ...

,,Daca unu si cu unu, nu mai vor sa faca doi``
Acum ma gandesc la noi fara sa fim doi.Si la multime ma gandesc.La plus!Datul disparut!
Si la voi , oricum ati fi , sunteti ...plus noi.
Si i-am vazut plangand.Ba cate unu a mai si fluierat.Nemanierat!
Ea era ca noi si ca voi si pasea neinduplecata.
Cineva,putea sa fie chiar ea,dar nu recunostea pentru ca nu cunostea, ii pietruise un ochi inchis, peste inima. Celalalt ochi cadenta ca o piatra pe frunze.
Pe voi v-am vazut cu nasurile inaltate , de parca soaptele s-ar auzi cu narile nasurilor lungi, nu cu inima.El a fost facut scrum, dupa ce s-au tras 2-3 salve de tun.
O, paganesc bum!

Si a plecat.
Si l-am iubit!
Si noi si voi si ea!
Ea, ultima lui esarfa de matase, acoperindu-i chipul nevazut!
Si l-am iubit!
Fiecare cu masura lui de pietre , pietre incinse, aruncate in cadenta peste frunze.
Frunze fierbinti si pietruite.


Si Dumnezeu a plans!Ca nu l-a ascultat!
Si-am plans si noi.
Emotia prelungita in valuri de multime batea maluri , neatinse, necunoscute ale sufletului..Venise si el acolo in multime.Venise fara paltonul lui alb, gasit intr-un duap din gandurile ...oricui.

Nu stia ca asa de frig  va fi, nu avusese timp sa-l asculte pe Dumnezeu, nu stia cine va lua sufletul lui.sa-l incalzeasca.
Venise si el acolo in multime, zambind trist , zambind inalt, zambind atat de frumos si departandu-se intr-atat de usor, intr-atat de usor...
Si ne-a iubit!

Si a plecat.
Era sambata in Ajunul Bobotezei.

Duminica dimineata l-am visat.
M-am trezit infrigurata, dupa ce-i vazusem chipul in vis, rasarind din spatele icoanei Maicii Domnului.Urmarit si doar intr-o camasa subtire, parca se ascundea de cineva.
 Si am aprins candela.
In casa era frig, era ca-n vis.
Lumina  palpaia acum sub chipul bland al Maicii Domnului.
Si el i-a multumit Lui Dumnezeu!Si sufletul meu s-a incalzit!
Si am plecat.
La Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie!

Si-a zis parintele Nicolae asa:: ,,Sa-l pomeniti cum si eu azi l-am pomenit, ca nu e gresit sa-l pomenim, ca a fost om bun, l-am cunoscut si-am fost la el acasa!Si e bine ca nu i-a slujit nimeni arderea!Dar de pomenit, il pomenim.!``
Daca unu si cu unu, am putea sa fim in noi
Dumnezeu nu ne-ar mai plange
Si in gand l-am sta cu noi

Nu credeam sa-nvat...
Si am invatat!


Nu credeam sa'nvat  a muri vreodata...
    
  Asculta  mai multe  audio   folkE ziua lui, a lui ,,U`` si cred ca acolo sus i-a invitat pe toti ceilalti ai lui care ,au, au, au , au, auauaua``care au trait ca tot neamul lor intr-o Doina.
Aici la noi invitatia lui a ramas pentru totdeauna...si Gabrela Cristi(ca) Iacob , dar si Serban primesc  indatori timpul lui ,,La multi ani``, timpul lui ,,O,ramai``.


Niciun comentariu:

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare