Translate

luni, 20 februarie 2012

Un post , alt post , treapta , scara, de urcat sau de cadere

Postul este obligatoriu, nu este optional, e porunca!Numai ascultand de Dumnezeu putem sa biruim !Dar ce sa biruim?Raul care e in noi, intre noi si in lume!Cum putem sa biruim?
Nimic fara Dumnezeu nu e cu putinta!Avem datoria marturisirii, a iubirii, a slujirii Lui Dumnezeu! Si cind nu poti ceva , ceri sprijin!Primenesti sufletul prin marturisire, prin Sfanta Spovedanie!



Cei 12 Sfinti Apostoli au fost alesi de Domnul nostru Iisus Hristos!

,,Iisus si-a instruit Biserica sã se supunã autoritãtii date de El liderilor apostolici, preotilor si episcopilor care le-au urmat. "Vã spun cã tot ceea ce veti lega pe pãmânt sã fie legat si în ceruri si tot ceea ce veti dezlega pe pãmânt sã fie dezlegat si în ceruri" (Matei 18.18). Iisus se referea la faptul cã a dat o realã autoritate duhovniceascã ierarhiei bisericesti, reprezentatã la acel timp de Discipoli. "Si apoi Iisus le-a vorbit din nou: 'Pace vouã! Precum Tatãl M-a trimis pe Mine, asa vã trimit si Eu pe voi…Dacã veti ierta pãcatele orisicui, iertate vor fi, dacã le veti tine, tinute vor fi'." (Ioan 20.21-23)``



Mai jos sunt canoanele Sfintilor Apostoli, adica ce au legat si au dezlegat si ce avem de urmat:
http://www.resurse-ortodoxe.ro/ortodox/canoanele-bisericii-ortodoxe/


69. Daca vreun episcop sau preot sau diacon sau ipodiacon sau citet sau cantaret, nu posteste sfantul si marele post sau miercurea sau vinerea,

sa se cateriseasca;


iar de va fi laic,


sa se afuriseasca.




http://www.crestinortodox.ro/carti-ortodoxe/pravila-bisericeasca/afurisirea-81867.html
AFURISIREA

11. Afurisirea sau excomunicarea este excluderea credinciosului din comunitatea Bisericii, cind se face vinovat de pacate contra credintei sau a moralei (Matei, 18,17; Cor. 5, 2-5; I Tim. 2, 20; Tit, 3, 10). http://www.dervent.ro/biblia.php

Ea este de doua feluri:

a) duhovniceasca-interna, cind credinciosul este oprit de la impartasire sau de la alte slujbe pentru o vreme;

b) cind un credincios devine un necredincios public si se iau masuri administrative publice contra lui, inlaturindu-l din obstea crestina. Numai cel ce se indreapta, este reprimit. (II Cor. 2, 6-10). Clericul, mai intii se cateriseste si, daca este cazul, apoi se afuriseste temporar sau definitiv, iar cind staruie in erezie si in rautati, se da anatemii. Afurisirea publica o face numai arhiereul - si mai ales sinodul - care are dreptul s-o si ridice, cind cel vinovat s-a indreptat. 2 (Const. Ap. VII. 34).

12. -"Daca cineva, se va ruga impreuna cu cel afurisit, chiar pe ascuns, in casa particulara, sa fie afurisit si el". - Apost. 10.

13. -"Daca vreun episcop sau diacon este afurisit de episcopul sau, acela sa nu poala fi primit de alt episcop, decit numai de cel ce l-a afurisit, afara numai daca, din intimplare, ar fi murit episcopul care l-a afurisit". Apost. 32

14. -"Asupra celor afurisiti, fie ei clerici sau laici, sa aiba putere, hotarirea episcopului eparhiot, dupa canonul care orinduieste ca cei ce sint afurisiti de un episcop, sa nu fie primiti de catre alti episcopi. Insa sa se cerceteze, daca nu cumva au fost afurisiti din pricina micimii de suflet a episcopului, sau din pofta de gilceava, sau din oarecare ura personala. Deci, pentru ca aceasta cercetare sa se poata face, s-a gasit cu cale sa se intruneasca sinodul de doua ori pe an, la care vor lua parte toti episcopii eparhiei, spre a se cerceta toate problemele de acest fel si toti cei care s-au facut vinovati fata de episcop, sa fie afurisiti de catre toti membrii sinodului, potrivit legilor, pina ce sinodul va socoti ca trebuie sa dea o hotarire mai usoara. Aceste sinoade sa se tina, unul inainte de postul mare, pentru a se indeparta micimea sufleteasca si spre a se aduce lui Dumnezeu darul rugaciunilor curat, iar al doilea sa se tina toamna". -I ec. 5-

15. - "Daca cineva a fost afurisit de episcopul sau, sa nu mai fie primit de alt episcop, mai inainte de a fi reprimit mai intii de episcopul sau; insa el poate sa apeleze la sinod ca sa se apere si sinodul convingindu-se de nevinovatia lui, poate da o alta hotarire. Aceasta hotarire are valoare pentru mireni , prezbiteri si diaconi si pentru toti clericii". - Ant .6

16. - "Ep. Osiu zice: Sa se aprobe de toti si acestea: Daca vreun diacon, prezbiter sau cleric ar fi afurisit si s-ar duce la alt episcop care-l cunoaste si care stie ca acel cleric este dezbinat de episcopul sau, nu trebuie sa-i acorde impartasirea, facind de ocara pe fratele sau episcopul. Daca va indrazni sa faca asa ceva, sa stie ca adunindu-se episcopii la sinod, il vor trage la raspundere. Toti episcopii au raspuns: Aceasta hotarire va aduce pace si va pastra unitatea tuturor". - Sard. 13.

17 . -Nu este bine ca un preot sau arhiereu sa blesteme sau sa afuriseasca cu usurinta, ci numai dupa ce a judecat bine sa pronunte numai afurisirea pe care o indreptateste legea Domnului, altfel se leaga el insusi cu legaturile aceleiasi osindiri. Cel afurisit sa nu stea nepasator, ci sa caute sa se indrepte, cerind iertare la cel ce l-a afurisit, sau sa se duca la cel mai mare al Bisericii si sa-i arate situatia spre a se curati de afurisire. - S. Tes. IX, 3o-32.

Niciun comentariu:

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare