

Art Terapie
Exprima-te prin arta!
Procesul creativ implicat in realizarea de artă este vindecare şi de îmbunătăţire a vieţii.
Acesta uneşte corpul, mintea, şi sufletul.
Stresul, anxietatea, mânia, tristeţea, depresia, alcoolismul sau orice alt comportament adictiv, atacuri de panică, migrene, nemultumirile de orice fel, obezitatea sau anorexia, dezechilibre energetice denumite boli si etichetate ca fiind ,,pe fond nervos”, imagine de sine deteriorată - dezechilibre care pot fi abordate prin art terapie (desen, dans, pictura, colaj, fotografie, actiuni visual plastice, nutri-art, orice forma de arta).
Terapia prin Arta este un mijloc eficient de a reconcilia conflictele emoţionale şi stimularea conştiinţei de sine.
Cand corpul se imbolnaveste medicul ii poate vedea boala, cand psihicul e bolnav, psihiatrul ii pune diagnosticul, dar cand sufletul este supus mintii fara voia lui dupa o perioada de conflict apare si boala trupului: tristete, depresie, migrena, cancer,tulburari de nutritie si metabolism etc.
Vederea sufletului nu o detine medicul, fiecare om simte ce e in sufletul lui dar nu poate arata ca la ecograf ce se intampla in el. Ne folosim de arta ca sa exprimam cele sufletesti, ceea ce obtinem terapeutic printr-o forma de arta este pretios doar in plan individual, nu are valoare de opera de arta.
In sufletul omului doar Dumnezeu vede.
Se spune ca:
medicul trateaza si Dumnezeu vindeca.
Ca sa tratam trupul, cautam cu mintea in suflet, facem o harta propriilor greseli, impactul greselilor celorlalti asupra noastra, invatam sa iertam cu sufletul greselile mintii.
• Art terapie
• Isihasm
• Elemente de medicina traditionala romaneasca si chineza:
unesc in formula propusa: corp, minte şi suflet, despre care nu putem vorbi decat ca un intreg..
Arta e facuta de artisti.,,Arta nu e intamplare``.Ea presupune tehnici,metode si mijloace procedurale cu finalitate estetica, tehnica si atemporala, care traverseaza culturile lumii.
Art Terapia este accesibila oricarui individ, dar nu te face sa devii artist, nu te pune sa faci pe artistul si nu este educationala.
Prin art terapie, care se poate desfasura individual sau in grup, se activeaza potentialul creativ al individului, ceea ce permite autoexplorarea si intelegerea propriilor emoţii şi sentimente, se restructureaza imaginea de sine.
Prin dans, desen, pictura, colaj, modelaj, fotografie, actiuni vizual plastice, se sublimeaza si se declanseaza catarsisul personal.
În context literar, catharsis-ul este definit ca eliberare de pasiuni, purificare de emoţii.
Clinica de Medicina Integrativa
e-mail: abri_medica@yahoo.com
........................................................................
Dansul mirilor
Dans si art terapie in cuplu
Art terapie si Dansul pentru nunta – concept de terapie culturala (bonus – dans romanesc)
Art terapia – exprimarea prin arta a trairilor sufletesti , cu beneficiu in special a celor neexprimate de-a lungul vietii la momentul unor intimplari majore sau simple care ne-au marcat viata si care sunt stocate in subconstient cu promisiunea de a le rezolva ,,mai tirziu`` sau fara sa constientizam ca nerezolvate prin iertare cu iubire, nu ne dau pace si se ascund in noi , iesind la suprafata sub forma de : complexe , angoase, furie, manie, violenta, neincredere in sine si in cei din jur, atacuri de panica, dezechilibre minore sau majore denumite in medicina clasica boli.
Omul se afla in relatie :
1.Cu Dumnezeu
2.Cu sine
3.Cu ceilalti oameni

,,Mai tirziu``e ca un cos de gunoi al carui continut nu ne induram sa-l aruncam, ca stim noi ca odata am scapat acolo dintre bijuteriile noastre sufletesti, printre alte lucruri nefolositoare si pentru ca nici el nu se dezlipeste de noi asa de usor cum aruncam o hirtie mototolita la cos ori un mar pe jumatate mincat pentru ca cealalta jumatate are stricaciune.
Fiecare om are tainele lui , secretele lui pe care cind ar fi avut nevoie nu a avut cui le impartasi sau cu cine se sfatui.
Art terapia permite aceasta frumoasa intilnire intre tainele omului si exprimarea lor neexplicita pentru cei din jur , dar benefica celui care devine artistul propriilor trairi sufletesti.
Cind nu poti sa vorbesti despre un lucru anume, fie ca nu gasesti, ori n-ai cautat ori n-ai ajuns la persoana potrivita ca sa impartasesti neputintele tale sau sa primesti un sfat , o indrumare sau chiar un tratament, fie ca nu ai cuvintele care sa o poata descrie chiar pentru sine, ne putem folosi de ca de o punte de art terapie prin:
-pictura fara a rivaliza cu pictura academica,
-desen – (de cite ori vorbind la telefon n-ai mizgalit ceva fara sens …aparent),
-colaj- uitindu-te prin ziare, carti, reviste te regasesti in anumite lucruri, strigindu-le la un loc , decupate de peste tot ai o mai buna imagine a ceea ce esti sau ai vrea sa fii, ceea ce nu corespunde intotdeauna cu ceea ce ti-e de folos sa fii.
-dans – orice miscare constienta a fiecarei articulatii , a gradelor de libertate pe care le confera ele pentru tine, semnificatia in plan emotional a intinderii unui brat catre un copac, catre un om , catre ce-I e pe plac sufletului tau, chiar si numai mersul care pune in miscare 200 de muschi, dansul care asculta de muzica sufletului ( pe care, nu-i asa, desi ne dam seama ca e o simfonie minunata, rareori o ascultam cu atentie, dansul ca terapie permite autocunostere, corectarea posturii ( adesea viciata fie de statul la computer, fie de statul in picioare, fie de o dantura defectuoasa, fie de complexe, fie de altele).
-modelaj in lut ,
-framintatul painii si arta culinara ca terapie
-sculptura in materiale de duritati diferite, intocmai ca atunci cind vrem sa modelam pe cineva in viata noastra si in acest cineva gasim fie material moale de modelat , fie material dur care trebuieste cioplit…tot asa cum vrem sa modelam pe altul , mai intai sa cautam sa ne modelam pe noi.Dar dupa ce model?
Omul se afla in relatie :
1.Cu Dumnezeu...
2.Cu sine...
3.Cu ceilalti oameni...
Completeaza linia punctata cu stadiul relatiilor de la punctele 1, 2 si 3.(Scrie si ce trairi te insotesc la fiecare completare: furie, mainie, smerenie,indefinite traire, iubire, iertare…?)
Prin art terapie si isihasm mai faci putina curatenie in casa sufletului,cine stie cite din lucrurile frumoase nu le mai vedeai pentru ca erau acoperite de cele intunecate, stricate si nefolositoare, prin autocunoastere si iubirea pentru Dumnezeu, curatenia se intretine si sporeste pentru tot restul vietii, lucru esential atit pentru cei care se casatoresc, cit si pentru cei care nu sunt intr-o casatorie .
Printr-un asa serviciu de curatenie , in care gunoaiele constintei se pot ordona prin pictura, dans, modelaj, desen, colaj, alte forme de arta si pot fi reciclate (iertate) prin Sfinta Spovedanie si Sfinta Impartasanie orice relatie ( de la punctual 1,2 si 3) este cu fiecare noua si permanenta marturisire mai clara , mai curata.
Dansul pentru nunta este acea unire a cuplului in care din doi oameni care mergeau separat pe drumul vietii, vedem doi oameni care merg ca unul singur.
Asa de buna e intelegerea lor ca-si simt nevoile unul celuilalt.Daca mireasa s-a dezechilibrat , printr-un gest reflex mirele o sprijina.Acest gest reflex nu vine oricum, decit daca cel care sprijina simte si intuieste nevoile celuilalt.Si daca cel care s-a dezechilibrat si-a ales pe cine sa se bazeze.
Daca cineva a gresit un pas, cine-l iarta si cine-l scapa de ,,rusine`` si cine-l invata sa danseze mai departe?
Ori casatoria este ,, la bine si la greu``..
Pentru un ,,banal`` dans al mirilor, coregrafia pe muzica aleasa de ei sau impreuna cu ei, trebuie sa li se potriveasca intocmai cu statura, postura, posibilitatile fizice si perceptia muzicala si a momentului in care pentru cateva minute vor impartasi bucuria lor in doi ca unul singur, cu ceilalti oameni prezenti la nunta lor.
Dansul mirilor
Art Terapie
Isihasm
,,A DA`` Un concept de terapie culturala
Dumnezeu sa va binecuvinteze
si Maica Domnului sa va acopere cu Sfint Acoperamantul ei.