Translate

duminică, 13 februarie 2011

Sfantul Valentin si doua inimioare


Sfantul Valentin

Se spune că Împăratul roman Claudius al II-lea nu reușea să-și adune oaste necesară pentru campaniile sale militare pentru că bărbații refuzau să se înroleze ca voluntari. Oare din ce motiv junii nu voiau să slujească Romei alegând cariera militară? Claudius se dumirește repede: bărbații romani nu voiau să își părăsească prietenele/soțiile. Din cauza acestui fapt, împăratul a interzis logodnele și nunțile în Roma.

Un preot creștin, pe nume Valentin, a intuit imediat că tinerii au primit o ispită greu de purtat; o fi văzut cu siguranță că interzicându-li-se căsătoria, unii tineri, deznădăjduind, au căzut pradă desfrâului, traiului în concubinaj. Cei ce nu pot să se înfrâneze, să se căsătorească, zice Apostolul Pavel, dar cum să te căsătorești, dacă este interzis?

Valentin preotul neputând răbda păgubirea sufletească a tinerilor, a început să cunune în secret perechile de tineri ce apelau la el. Și-o fi zis cu siguranță: „mai bine îmi pierd eu viața aceasta trecătoare, decât să-și piardă acești tineri sufletele”. Când împăratul Claudius a aflat că preotul Valentin a nesocotit hotărârea sa, l-a întemnițat pe părinte, care a și murit ca martir, în închisoare, în anul 270 d.Hr., la data de 14 februarie.

După cum observăm, Sfântul Valentin a accentuat valoarea Tainei Cununiei fiind în același cuget cu Sfântul Pavel care le spunea odinioară corintenilor:
„Fugiți de desfrânare! Orice păcat pe care-l va săvârși omul este în afară de trup. Cine însă se dedă desfrânării păcătuiește în însuși trupul său (I Corinteni 6, 18).

Având în vedere cele de mai sus, îngăduiți-mi să vă întreb și să mă întreb: Ce legătură are Sfântul Valentin cu păgânul Cupidon, fiul bezmetic al zeiței dragostei Venus, cu căsătoriile de o zi (mai bine zis de-o noapte), cu chefurile monstruoase de prin stațiunile turistice și cu concursurile cu premii constând în pachete de prezervative? Răspundeți-vă sincer, în adâncul de taină al inimii!

(preluare din OrthoGraffiti nr. 4 / febr. 2009, reluat la rubrica Restituiri OG în nr. 18 / febr. 2011 / www.orthograffiti.ro )http://www.razbointrucuvant.ro/2009/02/13/in-loc-de-valentines-day/


In loc de Valentine`s Day

Postat de admin pe 13 Feb 2009 la 11:41 am | Categorii: Meditatii duhovnicesti, Sfintii - prietenii lui Dumnezeu, prietenii nostri Print

Sfintii Cuviosi Martinian si Zoe – ocrotitorii celor care se lupta impotriva desfranarii

Alaturi de Sfintii casatoriti, Apostoli si Mucenici Acvila si Priscila, Biserica ne daruieste astazi, 13 februarie, tocmai in plin freamat al manifestarii dezlantuite a desfranarii din lume, al smintelii generalizate a copiilor si a tinerilor si in mijlocul propagandei de pe toate canalele mediatice si din toate locurile comerciale pentru nerusinare si curvie – sub pretextul asa-zisei zile a unui Sfant Valentin (de care de fapt nimeni nu stie astazi nimic, numele sau fiind utilizat prin abuz si sacrilegiu, spre a ne legitima patimile “firesti”) – alti doi sfinti care sa ne fie modele si ocrotitori si prin pilda lor, sa ne insufleteasca si sa ne si daruiasca un sprijin tare si concret in propria noastra lupta de pastrare nealterata a curatiei, a fecioriei sau de iesire din pacat si de lupta pentru pocainta. E vorba de istoria Sfantului Cuvios Martinian si a Sfintei Zoe, cea care a devenit, datorita rezistentei si rugaciunii acestuia, din unealta diavolului, sluga lui Hristos, ba chiar vasul facator de tamaduiri al Duhului Sfant.

Zabovind asupra vietii lor, vom avea mare folos, pentru ca vom vedea ca sfintii nu sunt niste supra-oameni care nu sunt incercati de dorintele si de tentatiile care ne impresoara si pe noi, ii vedem si in slabiciune, in ezitare sau chiar in cadere, dar ii vedem mai ales in lupta hotarata si pana la sange cu pacatul, in credinta cu care alearga grabnic la rugaciune si cer ajutorul lui Hristos in ceasul ispitei si in seriozitatea cu care fac acel lucru de care noi astazi nu ne prea mai atingem cu adevarat si care se numeste pocainta, schimbarea totala a vietii.

Cei tineri au nevoie cu deosebire de ajutorul acestor Sfinti cu atat mai mult astazi, cand curvia face legea in lume si ne este infatisata ca singura optiune posibila pentru orice tanar si cand atatia frati surori se ranesc tragic de sageata pacatului si deznadajduiesc sub povara sa.

Cei care mai iubesc curatia sau care vor sa o redobandeasca sincer, ravnind sa se elibereze de sub sclavia si de sub scarba pacatului, cu siguranta isi vor gasi in sfintii de astazi niste prieteni apropiati sufletului lor si niste puternici mijlocitori, impreuna cu Prea Curata Fecioara, inaintea lui Dumnezeu pentru intarirea lor intru virtute. Acesti sfinti sunt si adevaratele flori de crin pe care Biserica ni le daruieste in aceste zile, spre a ne bucura inimile cu parfumul sfinteniei…

10 comentarii:

Cătălin spunea...

Şi ursul alb nu spune nimic? :)

Danca Danela spunea...

De obicei atunci cand esti fotografiat ebine sa nu misti din buze, din botisor sau din plisc! Tu sa taci , ca sa te fotografiez si pe tine!:P

Marcel Eremia spunea...

Ce de ursuleti in imagine.... Pe doi ii cunosc! :)

radiowhisper.com spunea...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Danca Danela spunea...

Ce dragut din partea dumneavoastra sa zambiti intre atatea mormaieli. :)

Anima spunea...

Relaxant cadrul, dulce ursuletul si oamenii...AZI desfranarea e peste tot! Trebuie sa-i taiem coltii! Pupici...

Danca Danela spunea...

Desfranarea a fost dintotdeauna , doar ca acum ni se prezinta ca fiind culmea:) buna pentru sanatate, normala, moderna, si mai mult, culmea culmilor este prezentata ca iubire. Pupici! :)

Anima spunea...

ti-am lasat un chestionar pe blogul meu... :)

Costea spunea...

A stat cumine ursul la şedinţa foto?

Danca Danela spunea...

Nu prea statea cuminte asa ca l-am lipit si i-am zis ca seamana si cu Costea:)!
Asta ca sa si zambeasca multumit!

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!Postări populare