Translate

miercuri, 23 decembrie 2009

un bradut adormit


Nu stiu cand am inceput dara imi pare cel mai vechi si mai drag obicei al meu.
De cate ori vin cu bradutul de la piata acasa, eu nu-mi simt mersul, aud zapada sub talpile groase ale ghetutelor si vad urmele in zapada , dara mersul cum zisai , nu mi-l simt.
Bradutul pentru ca-l tiu de la mijloc se zbate ca doua aripi, uneori seamana si cu pletele lungi ale unei fete fericite sau ale unui baiat liber sa fie foarte tanar.

Bradutul cel de azi a venit in capitala tocmai din Harghita,apoi a fost ostenit in mana mushteriilor, drept pentru care-l las pe canapea sa se-odihneasca.

Pesemne cand eram plecata in alta parte a casutei , a sforait. Miroase-n casa doar respiratia lui.I-am adus mere si covrigi ca sa-l impodobesc .Imi vine sa-l trezesc si sa ma uit in ochii lui sa-mi povesteasca despre padurea copilariei dumisale si despre fratiorii cei mici lasati acasa de straja muntelui.

2 comentarii:

ogarafgan spunea...

Cand povestesti asa, devine placut, dar ii sta mult mai bine acolo la el acasa, in salbaticie, departe de noi si uratul din noi, cu respiratia lui proaspata si pura, ozonata!
Bine-ai revenit Dancutzo, mi-ai lipsit! :) >:D<

Danca Danela spunea...

,,Bradul în tradiţia românească

În tradiţia românească de la sat, regăsim acest obicei al împodobirii bradului la nunţi şi la moartea tinerilor, femei şi bărbaţi. Obiceiul există din vremea dacilor şi semnifică o nuntă rituală între persoana decedată şi natura reprezentată prin brad. El a rămas în tradiţia unor comunităţi locale din regiunile Banat şi Oltenia. Bradul astfel împodobit se numeşte Pomul vieţii, care se regăseşte drept motiv natural în arta populară.

Odată cu evoluţia etnografică a poporului român, bradul a căpătat din ce în ce mai multe înţelesuri, precum cel de "arbore de judecată", "arbore de pomană", "arbore fertilizator" sau "stâlp de arminden".
[modifică] Obiceiul bradului în prezent

În zilele noastre, împodobirea bradului de Crăciun a devenit unul dintre cele mai iubite datini atât în mediul urban cât şi în mediul rural, odată cu aşteptarea, în seara de Ajun, a unui personaj nou, Moş Crăciun, o variantă americanizată a Sfântului Nicolae.``

in+ daca unii isi petrec viata doar pe internet sau in orase , pana si bradul in generozitatea lui, din dragoste, vine sa-i mangaie cu lauda Lui Dumnezeu, caci Dumnezeu a facut cerul si pamantul


daca cineva taie padurile , nu ma va convinge ca eu ca sa-mi pierd traditiile ma prefac ecologista... pam!pam! rosia montana... pam!pam!

cuvantul pentru securizare: BIBURA

cred ca e o traditie ca fiecare cuvant sa fie muzica


:) mi-era dor de dumitale
(salvez braduti de la gheena in folos de art&decoration)

Rugaciune pentru neamul romanesc a parintelui Gheorghe Calciu

Stapane Doamne, Dumnezeul nostru, Parinte, Fiule si Duhule Sfinte, Domnul nostru Iisus Hristos,
venim la Tine, Doamne,
cu pocainta si durere in inimi sa ne rugam pentru poporul romanesc.
Asculta cererea noastra, intra Doamne, ca un imparat ceresc in tara noastra si in neamul nostru si-l scapa, Iisuse de uneltirile vrajmasilor vazuti si nevazuti.
Ca prigoneste vrajmasul sufletul neamului romanesc si viata lui o calca in picioare.
Facutu-l-a sa locuiasca in intuneric ca mortii cei din veacuri si sufletul lui este mahnit de moarte.
Ca l-au tradat cei pusi de Tine sa-l conduca si au uitat ca Tu ai spus ca cel ce vrea sa fie intaiul, sa slujeasca tuturor.
Si ei au stiut acest lucru, dar s-au trufit, au uitat de poporul Tau, l-au asuprit si l-au jefuit, l-au vandut altor neamuri si au calcat poruncile Tale, iar pamantul acesta, pe care l-ai dat neamului romanesc pe veci, l-au instrainat.
Dar poporul acesta Te slaveste, Doamne, nu numai cu buzele ci si cu inima.
Adu-Ti aminte de el pentru cei ce Te cunosc pe Tine, pentru monahii si monahiile care zilnic se roaga pentru el si pentru rugaciunea noastra de astazi, chiar daca suntem nevrednici de mila Ta.
Pentru ca toti ne-am abatut, toti am facut nelegiuire, si ierarhii, si preotii si credinciosii.
Nu mai este nici unul care sa faca dreptate, nu mai este nici unul! Ci inceteaza Doamne, bataia Ta impotriva poporului romanesc.
Adu-Ti aminte, Iisuse, de fratii nostri care sunt in afara tarii, in exil sau vanduti o data cu teritoriile cedate, si-i miluieste pe ei. Reunifica poporul Tau.
Repune-l in cinstea pe care a avut-o la Tine mai inainte, iarta-i pacatele savarsite, apostaziile, rautatile, indemnurile la desfranare, la neiertare si la razvratire impotriva Ta.
Rugatori aducem pentru noi pe Maica Ta cea Sfanta, Pururea Fecioara Maria, Puterile Ceresti, pe Sfintii Tai Apostoli, pe mucenicii neamului nostru si pe toti mucenicii, sfintii si cuviosii care au slujit Tie cu credinta curata.
Adu-Ti aminte, Stapane, de toti cei care s-au jertfit pentru Cruce, Biserica si Neam; adu-Ti aminte de sangele lor care s-a varsat si pune-l pe acesta in balanta iertarii noastre.Reda poporului nostru pamantul care l-a pazit cu grija si credinta prin veacuri, reda-i bisericile si manastirile vandute, reda-i pacea vazduhului si imbelsugarea roadelor pamantului, stapanirea de sine, demnitatea lui crestina si nationala de altadata, conducatori buni si cinstiti, neasupritori, nemincinosi si nelacomi, reda-i arhierei vrednici de Tine, Iisus Mare Arhiereu, preoti daruiti Bisericii si Neamului, credinciosi misiunii lor, adevarati seceratori, asa cum ii vrei Tu, Milostive.
Auzi-ne Doamne intru indurarea Ta!
Nu intra Stapane la judecata cu robii tai, ci intoarce-Ti iar privirea spre noi si ne ridica din pacat cu dreapta Ta cea mantuitoare.
Si trecand prin patimile toate, curatati prin suferinta, sa ajungem si la Sfanta Ta Inviere, Iisuse, slavindu-Te pe Tine impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, acum si pururea si in vecii vecilor.
Amin!



Postări populare