bradoşei
Sfintii 40 de mucenici - Tropar
Sfintii 40 de mucenici;Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.Reteta de mucenici oltenesti
1kg faina
(am pus faina de la tara)
50g drojdie
(am pus pakmaya)
500-600ml apa
(de aveam puneam apa de izvor de la sfintele manastiri, Lainici, Comana, Prislop)
sare neiodata ,dintr-o tara sarata, cum e tara noastra, cat iei intre TREI degete
(degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu)
200g zahar sau indulcitor e stevie
virtutile sfintilor - coaja de lamaie, coaja de portocala, vanilie, scortisoara,ghimbir pudra sau proaspat ras, putina menta uscata si faramitat, fiecare ce poate si ce are
200-250 ml ulei - de preferat presat la rece (am pus de floarea soarelui)
miez de nuca maruntit
miere de albine
Faina se pune intr-un vas cu peretii suficient de inalti ca sa o pot framanta si sa aiba loc unde sa creasca.In mijlocul fainei se face o adancitura, ca un cuib.
Incalzim usor ,,ca pentru paine`` apa, adaugam drojdia, una , doua lingurite de zahar , 2-3 linguri de faina si le imprietenim amestecindu-le usor, ca si cum am vrea sa le adormim, pana sunt una si aceeiasi , apoi turnam blind lichidul in cuib , acoperim cu servet si asteptam sa ,,erupa vulcanul``.Maiaua formata din apa, zahar, drojdie si faina se vor ingamfa pana la asemanare cu vulcanii noroiosi de la Buzau.(Jos Chevron!)
Doamne intoarce-i la bunatate si la credinta pe toti vrajmasii mei! ( rugaciunea asta zice pr Gherontie Puiu sa o rostim de 30 ori pe zi , timp de 40 de zile)
Adaugam sare, dupa cum am zis...intre TREI degete...De citesti invers cuvantul,,trei`` descoperi cuvantul,,iert``
,,Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri``
Si asa precum sfintii au facut , si cei 40 de mucenici au chemat si au slujit in viata lor pe Dumnezeu, cel in TREI ipostasuri laudat Dumnezeu Tatal, Dumnezeu Fiul si Sfantul Duh, Sfanta Treime.
Adaugam mintii si inimii permanenta rugaciune, in timp ce framantam aluatul blind si moale, in care sadim ,,virtutile sfintilor`` alese din cele mai frumos mirositoare mirodenii.
Putem sa spunem rugaciunea domneasca ,,Tatal nostru`` pe care orice crestin trebuie sa o stie ori rugaciunea inimii,,Doamne miluieste-ma`` ori ,,Doamne miluieste-ne``.
Dizolvam zaharul in putina apa si-l trimitem in aluat in urma ,,virtutilor sfintilor``, tot ca pe o dulce virtute, adaugam apoi uleiul pana ce aluatul devine elastic , moment in care il acoperim cu servetul lasandu-l la dospit, sa creasca bucuria in el.
Din aluatul bine crescut, luam o portie cit putem tine in doua maini , o portie delicata, cumpatata, imprastiem putina faina pe blatul pe care intindem aluatul cu facaletul (eu am intins pe un stergar de pinza de la bunica), intindem cit sa ramana foaia ingamfata de jumatate de centimetru..
Cu un pahar cu gura mai larga (eu am unul cu diametrul de 7 cm) si taiem rondele, le alungim putin in maini si taiem in partile laterale , ceva mai sus de mijloc, doua panglicute de coca., apoi le imbratisam , cum s-ar imbratisa un om brat peste brat.
Se incinge cuptorul la 200 grade, tava in care se coc bradoseii se unge cu foarte putin ulei, dureaza 10 minute si se coc, se rumenesc.
Rapid dupa scoaterea din cuptor , fata mucenicilor se racoreste cu apa in care am dizolvat miere.
Sunt foarte pufosi! Unul , doi , trei, patru au disparut!Bine ca am facut mai multi de 40...oricum mucenici sunt maine 40 praznuiti in calendar, dar mucenici sunt nenumarati ...stiuti ori nestiuti.Dumnezeu ii stie!Acum fac semnul sfintei cruci peste ei.Asa i-a zis pr Arsenie Boca unei credincioase , sa afcem semnul sfintei cruci pe tot ce mancam si sa nu ne temem, chiar de-ar fi otravite (zic eu ...cum sunt alimentele otravite cu glutamat ori dulciurile colorate si impanate cu E-uri , gata sa se faca ...vorba unor specialisti doctori ,, o frumusete de cancer``...sa nu-i auziti, ca ei stiu ce zic , dar nu-i zic frumos pentru ca e frumos)
Tavalitura in nuca macinata cu miere ...maine:)!
In localitatile din jurul Craiovei, spre Bailesti, asa se faceau , sper ca se mai si fac mucenicii pentru ziua de 9 martie.Spre deosebire de alte zone ale tarii, Moldova de exemplu, unde compozitia este ca cea pentru cozonac, in scumpa si Soreasca (de la Marin Sorescu)mea Prazilie ( ii zic asa , specifica fiind asocierea dintre praz si olteanul autentic)la noi compozitia este ca cea pentru piine, usor indulcita, intelept gandesc ...intrucat nu intotdeauna 9 martie cade in zi de dulce...si cum sa mananci cozonac in zi de post?
9 martie mai este denumita si ziua barbatului...intr-adevar asa e barbatul barbat, marturisitor, iubitor de Hristos.Dupa modelul acestor 40 de mucenici, dupa modelul mucenicilor din inchisorile comuniste care ca si cei 40 mucenici din Sevastia, la Periprava , in februarie , la -30 grade au fost siliti sa taie stuf cu apa pan la briu.Niciunul nu s-a imbolnavit, pe toti i-a scapat Maica Domnului.
Noapte binecuvantata!Tineti candela aprinsa la Icoana Maicii Domnului ...si daca noaptea va treziti ...vorbiti cu Maica Domnului.Raspunde oricaror intrebari si multumeste pentru putina noastra jertfa cind ii aprindem candela cu ulei si ii cadim icoana cu tamaie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu