E tarziu.Noaptea si-a descoperit miezul in intuneric.
Miroase a tamaie !
Ma gandesc la oamenii care umbla prin labirintul alb , printre peretii de zapada inghetata inaltati cate 4 metri de viscol .
Un labirint ca niste transee.
Transee dintr-un razboi nevazut.
Imi fac gandurile lopata si ma gandesc in neputinta de a fi acolo langa ei , ca sa le dau nadejde, cum pot sa-i scap de zapada.
Si-n gandul meu nu sunt singura , iar ei nu mai sunt singuri.
Primul gand care vine este de la Sfantul Inger pazitor.
El imi spune sa fac un numar de metanii pentru fiecare lopata de zapada pe care-as da-o departe de casa lor de chirpici.
Fac o cantarire rapida si gandul , matematic, decide ca o metanie e cu mult mai usoara decat o lopata cu zapada.
Duhul Sfant bate stiinta fara Duh Sfant!
Si ma tot gandesc si adorm.
Dimineata ma trezesc obosita , de parca as fi aruncat 300 de lopeti cu zapada peste umeri.
Candela s-a stins, si-n camera e rece.
Ma ridic , ma uit la icoana Maicii Domnului si zic rusinata de trei ori ,,Slava Tie Dumnezeul nostru , slava Tie!``.Asa m-a invatat un monah , zisul Mos Spiridon de la Manastirea Stanisoara.
Mare minune sa te trezesti in fiecare dimineata si sa mai ai inca putin timp sa te pregetesti pentru moarte.
Caci ce-ar fi viata de dupa, fara pregatirea clipa de clipa, din aceasta viata?
Nadajduiesc la fratiile voastre sa ma ajutati cu lopetile de zapada, pe care le-am primit in gand a le arunca peste umar , ca sa scapam de zapada pe cei inzapeziti in transee .Transee dintr-un razboi nevazut.
http://nicoletatintea.blogspot.com/2012/02/lectii-de-viata.html , sa faceti cate o metanie cu dragoste pentru fiecare lopata cu zapada care i-ar scoate la lumina pe fratii nostri , caci eu noaptea trecuta m-am lenevit si-am adormit si candela s-a stins !
Trandavia la rugaciune si la lucru e mare pacat.Mare pacat!
,,Doamne si Stapanul vietii mele, duhul trandaviei si al griji de multe nu mi-l da mie ...``
Sfantul Efrem Sirul
E Duminica iertarii!Ce poate insemna aceasta?
„De veti citi si asculta invatatura sfanta, va veti lumina mintea si veti fi capabili sa duceti o viata plina de fapte bune si placuta lui Dumnezeu. De va dau sa postiti mult sigur ca nu va cunosc puterea voastra si starea sanatatii.Si ursul si sarpele postesc, dar dupa un post asa indelungat, ursul e tot urs, si sarpele tot sarpe.Asa si voi. De veti ramanea numai cu postul si invatatura sfanta o nesocotiti si nu va hraniti sufletele voastre cu ea zi de zi, sunteti in intuneric, petreceti in intuneric, ramaneti pe mai departe in intuneric si muriti chiar in intuneric cu singura speranta ca ati postit pana v-ati uscat de post. `` pr Nicolae Mandita http://www.dulcecasa.blogspot.com/
Si un film ?
Cum se fac metaniile ?
În greaca veche, metanoia desemnează, într-un sens general, faptul de a-şi schimba dispoziţia interioară faţă de un act care, însoţit iniţial de asentiment, apare ulterior, dintr-un motiv oarecare, ca regretabil. Etimologic, metanoia s-ar traduce prin “gândul de după”, iar în limbajul eclesial e redat de obicei prin “pocăinţă”.
METANIILE ŞI ÎNGENUNCHERILE
Îngenuncherea în lăcaşul de cult, însoţită de cele mai multe ori de metanii, este o formă de cinstire a lui Dumnezeu şi de exprimare a sentimentului nostru de respect, smerenie şi supunere faţă de EI. Prosternarea în faţa lui Dumnezeu, ca expresie a cinstirii Lui, este un act de cult. Îngenuncherea este foarte mult practicată în viaţa credincioşilor de rând, dar în mod cu totul deosebit în practica vieţuitorilor din mănăstiri. Credincioşii îngenunchează în biserică chiar din momentul în care intră în ea şi îşi rostesc rugăciunile în faţa sfintelor icoane, a Mântuitorului, a Maicii Domnului şi a sfinţilor. După aceea, îngenunchează la diferite momente din timpul slujbei şi mai ales la Sfânta Liturghie, atunci când se citeşte Sfânta Evanghelie, la vohodul mic, adică ieşirea cu Sf. Evanghelie, la vohodul cel mare sau ieşirea cu cinstitele daruri, la rostirea Crezului, în timpul epiclezei sau al rugăciunii de transformare a darurilor de pâine şi de vin în Trupul şi Sângele Domnului, în timpul cântării sau rostirii rugăciunii Tatăl nostru şi în alte momente din slujbele divine.
http://cazania.wikispaces.com/Metaniehttp://www.parohiamacin4.org/metanii_ingenuncheri.htm
2 comentarii:
Ce frumos ai scris!
Multumesc Nicoleta, bucuroasa sunt de oaspeti!Sa te bucuri si sa biruiesti!
Trimiteți un comentariu